top of page

 Bettayla İlgili 10 İlginç Bilgi

1. Betta aslında bir cinsin adıdır. Betta nın doğada 70 e yakın türü bulunmaktadır. Akvaryum için ilk evcilleştirilmiş betta türü günümüzdeki betalarında atası olan  'betta splendens' tir. 

 

2. Günümüzdeki akvaryum için üretilen bettalar safkan değildir. Farklı betta türleri Betta imbellis, Betta smaragdina ve Betta sp. mahachai ; Betta splendens ile melezlenmiş ve günümüzdeki betta renklerinin bir kısmı bu sayede geliştirilmiştir. 

 

3. Bettalar zeki balıklardır. Ödül ve ceza kullanılarak bettalara çeşitli numaralar öğretebilirsiniz. Sizden yem alabilmek için istediğiniz yere gelebilir. Sizin dokunmanıza izin verebilir. Halka içerisinden geçmeyi öğrenebilirler. 

 

4. Bettaların dişileri yavrularla ilgilenmez. Erkekler kuluçka yapar ve kendisini bakacak duruma gelene kadar yavruları ile ilgilenirler.  

 

5. Betta dövüşleri Tayland ta oldukça popülerdir. Bu işin hastaları bettalarını özel olarak yetiştirirler. Antrenmanlar yaptırırlar, özel dietler uygularlar. Tayland ta betta dövüştürmek yasa dışı değildir ve şampiyon betalar oldukça yüksek fiyatlara satılırlar.

 

6. Evrim teorisi ile ilgili yapılan tartışmalarda faydalı mutasyonların olmadığı iddia edilir. Bettada görülen değişik renk ve biçimler hep genetik mutasyonların ürünüdür. Mesela Çift kuyruklu bettalar, taç kuyruklu bettalar birer genetik mutasyondur. Ayrıca sarı renk bettada kırmızı yokluğuna sebep olan mutant bir genin sonucudur. 

 

7. Bettalar doğada etoburdur. Evcil bettalarda küçük yaşta kuru yeme alıştırılmazsa  ömür boyu etobur kalırlar. Hareket etmeyen, kıpırdamayan yemleri kabul etmezler. 

 

8. Bettaların çiftleşme davranışları oldukça saldırgandır. Erkek neredeyse her zaman dişiyi hırpalar dişi buna rağmen erkeğe yaklaşır ve çiftleşmek ister. Bazende dişiler erkeği denemek için ona saldırır. Erkek dişiye gücünü kabul ettiremezse dişi erkeği, hırpalayacak ve kovalayacaktır. 

 

9. Betta lar Gurami, cennet balığı gibi balıklarla aynı sınıfa mensuptur. Bu sınıfın genel adı labirentlilerdir. Bunlar durgun sularda yaşayan ve oksijenini su dışından alan balıklardır. Bu sınıfta yer alan balıkların karın yüzgeçleri biçim değiştirmiş. Bazısında guramilerde olduğu gibi aşırı hassas duyargalara dönüşmüştür. Bettalarında sakal gibi aşağı uzanan alt yüzgeçlerinin, bazı kaslar ve sinirler içerdiği, suda hareketleri algılamasına, ve hatta koku almasına yardımcı olduğu söylenmektedir. 

 

10. Betta ismi savaşçı bir Tayland halkı olan Bettah isimli bir klandan gelmektedir. Bu halkın savaşçı efsaneleri, bettaların dövüşçü özellikleri ile özdeşleştirilmiş ve yerel halk arasında bu balıklar Bettah savaşçı balıkları olarak anımışlardır. Sonraki dönemde latince tür adı olarakta betta kullanılmaya devam etmiştir.  

bottom of page