top of page

BETTA
KUYRUK TÄ°PLERÄ°

Veil Tail (VT) :

 Ticari olarak satışı en yaygın varyetedir. Sırt, anal yüzgeçleri ve kuyruÄŸu oldukça uzundur. Üretimde bu kuyruk yapısı baskındır. Yani çiftlerden biri veil tail ise çıkan yavrular çoÄŸunlukla veil tail olacaktı

Double Tail (DT) : 

Bu kuyruk yapısı Plakatlarda, Halfmoonlarda ve Crowntaillerde görülebilir. Bu varyetenin özelliÄŸi kuyruÄŸun ortadan ikiye bölünmüÅŸ olmasıdır.Bu genetik özellik bu varyetenin gövdesinin daha kısa olmasına, yüzgeçlerinin de daha geniÅŸ olmasına sebep olmaktadır. Ayrıca bu tür yüzme kesesi problemlerine yatkındır, bu da yavru balıkların hayatta kalma oranını düÅŸürmektedir.

Half Moon (HM) : 

​

Düz kenarlı 180 derecelik “D” ÅŸeklindeki kuyruk yapısı ile çok popüler bir varyetedir. Sırt ve anal yüzgeçleri diÄŸer varyetelere oranla oldukça büyüktür. Yüzgeçlerinin aşırı büyük olması çiftleÅŸme sırasında diÅŸiyi tam saramadığı için dezavantajdır.

Delta (D) ve Süper Delta (SD) : 

​

Delta ve Süper Delta, Halfmoon bettaya çok benzer bir kuyruk yapısı vardır. Kuyruklarının açısı 180 dereceden daha azdır. Aslında Halfmoon ile Veil Tail betta arasındadır. Kuyruk büyüklüÄŸü Veil Tail’e benzemekle birlikte kuyruk uçları düz deÄŸil Halfmoon gibi yuvarlaktır.

Rosetail ve Feathertail : 

Kuyruk yapısı ve yüzgeçlerinin büyüklüÄŸü sebebi ile halfmoon bettaya benzemekle birlikte, kuyruÄŸunun kırışık yapısı ve yüzgeçler ile kuyruktaki aşırı ışın sayısı ile ondan ayrılır. Bu ışınlardaki dallanmalar çok fazla ise Feathertail olarak sınıflandırılır. Dallanmalar arttıkça balığın deÄŸeri artmaktadır ancak bu da üretimde balık için dezavantaj saÄŸlamaktadır.

Crowntail (CT) :

 Tüm yüzgeçlerinin uçlarında ve kuyruk uçlarında dikenli bir görüntü  veren çıkıntılar vardır.  Işınların tiplerine göre üç çeÅŸidi vardır. Işınları tek (single ray) , çift (double ray) ve çift olup iki ışının birbirine çapraz (crossed ray) olarak durduÄŸu türler. Bu varyetenin en deÄŸerlisi ışınları çapraz olan olmakla birlikte son zamanlarda üçlü hatta dörtlü ışınları olan türler üretilmiÅŸtir. Su ÅŸartları bu varyete için önemlidir. Uygun olmayan, saÄŸlıksız akvaryumlarda bakıldığında kuyruk uçlarında kıvrılma görülebilir.

“Half Moon Plakat” (HMPK):

​

 Yüzgeçleri kısa olan betta varyetesidir. 180 derecelik kuyruk yapısına sahiptir. Halfmoonda olduÄŸu gibi kuyruk D harfi gibidir. Kuyruk kısa ve saÄŸlam olduÄŸundan su ÅŸartlarına dayanıklıdır. Gövde diÄŸer bettalara göre daha kalındır. 

Plakat (PK):

​

VahÅŸi bettalara en yakın kuyruk tipidir. Kuyruk ışınları az kuyruk kenarları yuvarlaktır. Resimlerde görülen vahÅŸi renk tipinde olabileceÄŸi gibi her renkte olabilir. Hmpk kuyruk pk kuyruk tipine göre daha makbul sayılır. 

DÄ°ÄžERLERÄ°...

Spade tail (Maça kuyruk):

​

Kuyruk maça iÅŸaretine benzer. VT bettaların az bulunan bir ÅŸeklidir.

Round tail (Yuvarlak Kuyruk):

 

Kenarları yuvarlak biçimli uzun kuyruklara denir. Nadiren rastlanır. 

Double tail crown tail

(Çift taç kuyruk):

​

Çift kuyruk ve taç kuytuk genlerinin ortak taşıyıcısı olan balıklardır. Bu tarz güzel yavru elde etmek zordur. Nadir görülen balıklardır.

Dumbo-Big Ear (Koca kulak) :

​

Kuyruk deÄŸil yan yüzgeçlere ait bir özelliktir. Büyük yan yüzgeçli bettalar bu isimle anılır. Daha çok HM ve HMPK bettalarda görülür. 

Cross tail (Çapraz kuyruk): 

​

Crown tail bettaların kuyruk ışınlarının birbirlerine çapraz olacak ÅŸekilde bulunmasıdır. Nadir bir kuyruk ÅŸeklidir.

Rose tail HMPK (Gül kuyruk HMPK): 

​

Rose tail özelliÄŸinin hmpk de görünen biçimi.

Crown tail plakat

(Taç kuyruk plakat):

​

Taç kuyruk bettanın kısa kuyruklu versiyonudur. Birkaç nesil melezleme yaparak ancak az miktarda iyi kalite yavru elde edilebilir. 

Double tail plakat-DTPK 

(Çift kuyruk plakat)

​

Çift kuyruk geni taşıyan kısa kuyruklu balıklardır. YetiÅŸtirmesi zor ve nadirdir.

Double tail veil tail-DTVT

(Çift tül kuyruk): 

​

Çift kuyruk bettalar ile tül kuyrukların melezlenmesi ile üretilir. Çok popüler bir tür deÄŸildir. 

Half Sun (Yarım GüneÅŸ):

​

Crown tail bettalar ile Halfmoon bettaların melezlenmesiyle üretilir. Bu biçimde yavrular çok nadirdir. 

Over Halfmoon Plakat-OHMPK:

​

Kuyruk açısı 180 dereceden fazla olan kısa kuyruklu bettalar over HMPK olarak adlandırılırlar. 

Over Halfmoon-OHM :

​

Kuyruk açısı 180 derecenin üzerinde olan uzun kuyruklu bettalar OHM olarak isimlendirilir. 

bottom of page