top of page

Doubletail Genin Ä°zinde 

        ÇoÄŸu zaman bettanın  doubletail geni taşıyıp taşımadığını sırt yüzgecindeki ışın sayısına bakarak anlayabiliriz.

​

VahÅŸi betalarda sırt yüzgeci genellikle 8-10 ışınlıdır.

Bu balığın sırt yüzgeci 10 ışınlı.

Dikkatlice bakılırsa...

         Geleneksel asimetrik plakatlarda da durum vahÅŸi tip betalardan farklı deÄŸildir. Basit yapılı plakatlarda sırt yüzgeci 8-10 ışınlıdır.

Bu balığın sırt yüzgecinde görüldüÄŸü gibi 9 ışın var.

         Doubletail bettalarda  genetik mutasyon, balığın sırt yüzgecinin tıpkı alt yüzgeç benzeri bir yapıya dönüÅŸmesi ile sonuçlanır. Buna ventralizasyon denmektedir. Bu durum doubletail bettaların sırt yüzgeçlerinin normal betalara göre iki kata yakın fazla ışına sahip olmasına neden olur.

Bu doubletail Plakat 20 sırt ışınınına sahip.

           Double tail geni kısmi baskınlık gösteren bir gendir. Bu ÅŸu demektir: Double tail betta tek kuyruklu bir balık ile çiftleÅŸtiÄŸinde tek kuyruk çıkan yavrularda da azda olsa double tail özellikleri görülebilir. Bu sebeple double tail genli tek kuyrukların sırt yüzgecindeki ışın sayısı fazla olur. Üreticiler bu tarz bir melezlemeyi  daha gösteriÅŸli bir sırt yüzgeci oluÅŸturmak için kullanırlar. 10 dan fazla ışın taşıyan bettaların geçmiÅŸinde bir yerlerde yüksek ihtimal DT balıklar üretimde kullanılmıştır.

Bu balığın sırt yüzgeci geniÅŸ ve 14 ışınlı

Balığın sırt yüzgeçlerini sayarak geçmiÅŸte ataları arasında Double tail olup olmadığını tahmin edebiliriz.

       ÖrneÄŸin 12 ışınlı bu halfmoon  yüksek olasılıkla dt geni taşıyor ve birkaç nesil kardeÅŸ çaprazlaması yapılarak bu DT gen tekrar ortaya çıkartlabilir.

bottom of page