top of page

Ani Su Değişimi Rahatsızlığı

     

       Akvaryumda özellikle kış aylarında, geniÅŸ çaplı su deÄŸiÅŸimlerinde ÅŸebeke suyu (çeÅŸme suyu) kullanılınca, suyun sıcaklığının aşırı derecede düÅŸük olması nedeniyle yaÅŸanan bir sorundur hava kabarcığı hastalığı.Åžebeke suyuyla ilgili tek endiÅŸe çoÄŸu kiÅŸi için klor ve ağır metallerdir. Ancak bu sorun en az onlar kadar önemli, ayrıca daha yaygın. Su deÄŸiÅŸimi Aynı zamanda suyun ph ve kimyasal dengelerinin ani  deÄŸiÅŸimi demektir. (istenmeyen durum)
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          Gazların su içerisindeki çözünürlükleri soÄŸuÄŸun etkisiyle artar. Bu nedenle soÄŸuk suda yüksek hacimde çözünmüÅŸ hava bulunmaktadır. Akvaryuma eklediÄŸimiz su ısındıkça çözünmüÅŸ hava tekrar gaz hale geçer. Bunun akvaryuma yansıması, camların, hatta balıkların üzerinde çok küçük kabarcıkların görülmesidir.
       Önemi gözden kaçabilecek bu olay solungaç, yüzme kesesi ve yaygın deri hasarına neden olabilir. Genellikle ikincil bakteri veya mantar enfeksiyonu bu olayı takip eder.
Bu sorundan en çok yavru balıklar etkilenir.
     Kullanacağımız suya ait riski basit bir yöntemle kabaca belirleyebiliriz. Musluktan bir bardaÄŸa su doldurup oda sıcaklığında 1-1.5 saat bekletince bardağın iç yüzü kabarcıklarla kaplanıyorsa, bu su yüksek risk taşımaktadır.
Basit önlemlerle bu sorundan korunmak mümkündür.Ä°ÅŸte size uygulayabileceÄŸiniz bir kaç yöntem:
1) Su deÄŸiÅŸimlerinde dinlendirilmiÅŸ su kullanmak. Akvaryum suyunu ÅŸebeke suyundan kullananlar kullanacakları suyu bir kaç gün dinlendirmeleri balıklar açısından oldukça önemlidir.
Genellikle klor için alınan bu önlem, suyun oda sıcaklığına ulaÅŸmasını böylece fazla gazların da akvaryuma girmeden uçup gitmesini saÄŸlayacaktır.Yaygın bir yöntem olmasına raÄŸmen büyük akvaryumlar veya birden fazla akvaryumu olanlar, üretimhane sahipleri için uygulanması zordur.
2) Su deÄŸiÅŸimlerinde hortumun ucuna suyu zerrecikler halinde püskürten uçlardan kullanmak. Bahçe malzemeleri satan yerlerde kolayca bulunabilecek bu parça, hem gazların suyu hızla terketmesine yardımcı olur hem de su yüzeyini kaplayan yoÄŸun birikintilerin, parçalanıp su içine karışması ve filtrelerce etkisiz hale getirilmesini mümkün kılar. Ayrıca bu parça ile musluÄŸu kapatmadan suyu durdurmak mümkün.
Kullanılan suyun klor içeriÄŸi hakkında da bilgi sahibi olmak gerekli olsa da çoÄŸu zaman bu mümkün deÄŸildir. Musluktan direk su ekleyenler koÅŸullarına göre su hazırlayıcı maddeler kullanmak zorunda olabilirler. Bu maddelerin kullanım dozları markalara göre farklılık taşıyabileceÄŸi unutulmamalıdır.
3)Akvaryumda %10′u aÅŸmyan oranlarda su deÄŸiÅŸimi yapmak. Bu durumda yapılacak su deÄŸiÅŸim sayısı artacaktır. Ev koÅŸullarında çoÄŸu kiÅŸi için bu zorluk demektir.

bottom of page