top of page

Betta Ä°çin Akvaryum Seçimi

 

        Genellikle beta balığını akvaryumcularda bardak içinde satılırken görürüz. Buna sebep beta balığının diÄŸer çoÄŸu balığın sahip olmadığı bir özelliÄŸe sahip olmasıdır. Durgun sularda yaÅŸamaya alışmış olan betta, labirent organı diye bir organa sahiptir ve bu organ sayesinde oksijenini su dışından temin edebilir. 

          Bu özelliÄŸi sayesinde betta en ufak su birikintisinde bile hayatta kalabilmektedir. Fakat bu 'betanın doÄŸal ortamı bir avuç sudur ve orada yaÅŸamalıdır' anlamına gelmez. DoÄŸada beta akıntının az olduÄŸu durgun sularda yaÅŸar fakat yaÅŸadığı ortam kendi içerisinde bir habitat barındırmaktadır. Böyle bataklık ortamları dünyanın her yerinde en zengin tatlı su habitatlarını barındıran alanlardır. İçerisinde yüzlerce bitki, böcek, alg, mantar, tek hücreli organizmalar, omurgasızlar barındırır. Dolayısıyla kökeninde beta kendi kandine yeten bir habitatta hayatta kalacak ÅŸekilde evrimleÅŸmiÅŸ kendi kendine yeten bir organizmadır. 

Betta nın Doğal Habitatı

          Betta nın pet shoplarda bardak benzeri kaplarda satıldığından bahsetmiÅŸtik. Betta sık su deÄŸiÅŸimi yapılırsa bir bardak içerisinde de ömür boyu yaÅŸayabilir. Fakat bu bardağın bettanın her türlü ihtiyacını karşılayan bir ortam olduÄŸu bettanın bardakta mutlu mesut yaÅŸayacağı anlamına gelmez. Yine pet shoplarda betta genellikle bir fanus ve renkli taÅŸlar, plastik bitkiler ile satılır. Aslında bunlarda betta için hiçte uygun deÄŸildir. Fanus yapısı gereÄŸi dışarıyı büyüterek gösterdiÄŸi için balık sizi gördüğünde normalden daha fazla korkacaktır. Ayrıca kullandığınız plastik bitkiler ve boyalı taÅŸlar suya salınım yaparak balığınızı yavaÅŸ yavaÅŸ zehirleyecektir. 

Betta İçin Uygun Olmayan Kaplar

          Pek çok üretici yer sıkıntısı nedeniyle yeni ayırdığı erkeklerini dar kaplarda bakmak mecburiyetinde kalır. EÄŸer ki betta dar bir kavanozda bakılacaksa kavanoz cam olmalı, ve içerisinde sadece su ve balık olmalıdır. Bu hem balığın suyunun sık sık deÄŸiÅŸtirilmesini kolaylaÅŸtıracak hemde dışkının oluÅŸturduÄŸu kirlilik gözlenebileceÄŸi için balık bundan rahatsız olmadan müdahale edilebilecektir.  Tabi ki mecburiyetten de olsa betta uzun vadede dar kaplara mahkum edilmemeli elden geldiÄŸince balığın rahat yaÅŸayabileceÄŸi kaplar seçilmelidir. Bu hem balığı mutlu edecek hemde sizin hobiden daha fazla keyif almanızı saÄŸlıyacaktır. 

Ä°deal Betta Kabı Nasıl Olmalı? 

Aslında ideal betta kabı diye birÅŸey yoktur. Ä°deal betta bakıcısı vardır. Betta Balığı için minimum 5 litrelik bir kap seçilmelidir. Bu kapta en fazla bir haftada bir dip çekimi yapılmalı suyun %50 si deÄŸiÅŸtirilmelidir. (Yüzde yüz deÄŸiÅŸim farklı su deÄŸerlerinin birden balığı strese sokmasına sebep olabilir. Ayrıca hiçbir balık sudan çıkartılmayı sevmez ) Sadece su deÄŸiÅŸimi yapmak bile balığın rahatlaması için önemlidir. Bunun yanında balığın en azından ayna ile günde 15 dakika yüz yüze gelmesi kendini yanlız hissetmemesi ve hareket etmesi için gereklidir. Ayrıca betta etobur bir balık olduÄŸu için yiyebileceÄŸi ebatta canlı yemlerin günde en az bir öÄŸün verilmesi bettanın hem sindirim sistemi hemde avcı güdülerinin harekete geçmesi için önemlidir. Bunlar bettanın temel ihtiyaçlarından bazılarıdır. 

 

Isıtıcı ve Hava Motoru, 

 

          Betta için ideal sıcaklık 22-28 dereceler arasıdır. Betta bu sıcaklıkların 5 derece yukarısı ve aÅŸağısındada hayatta kalabilsede bu deÄŸerler betta için aşırı deÄŸerler olduÄŸundan saÄŸlıklı bir biçimde yaÅŸaması için uygun deÄŸerler deÄŸildir.EÄŸer eviniz sobalı ise sıcaklık aşırı dalgalanacağı için betta kabınızda ısıtıcı kullanmanız önemlidir. Bu su sıcaklığını ideal deÄŸerlere sabitler ve balık için daha iyidir. Isıtıcı kullanılan akvaryumlarda Küçük bir hava motoru ve üretim filtresi kullanmak doÄŸru olur çünkü ısıtıcı sıcaklığı akvaryum içerisinde dengeli dağıtamıyabilir.(Suyun yüzeyi daha sıcak tabanı daha soÄŸuk; ısıtıcı çevresi sıcak uzağı soÄŸuk gibi) Hava filtresi hem sıcaklık dahılımını saÄŸlıyacak hemde akvaryum içinde biyolojik filtrasyon yaparak akvaryumun su depÄŸerlerini dengeliyecektir. Böylece çürümeyle ortaya çıkan Amonyak daha zararsız olan nitrata dönüÅŸecek, buda balığın daha rahat olmasını saÄŸlıyacaktır. Bunun dışında betanın suda erimiÅŸ oksijene çok bağımlı olmadığını yazının başında belirtmiÅŸtik. Oksijen saÄŸlaması için betta akvaryumunda motor kullanma mecburiyeti yoktur. 

 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Atıkların ortaya çıkardığı Amonyum, çürükçül bakteriler tarafından Nitrit ve Nitrat' a dönüÅŸtürülür. Bu kimyasalların her biri balık için zehirlidir. Bu zararlılar bitkiler tarafından kullanılarak yada su deÄŸiÅŸimi ile sudan alınmalıdır ki balığınız için ölümcül düzeylere ulaÅŸmasın.

​

​

Taban Kumu Ve Bitki 

     

         Betta için bitkinin iki önemli faydası vardır. Ä°lki su içinde nitrat döngüsünü saÄŸlamasıdır. Taban kumu bettanın dışkısının çözülmesine yardımcı olur. taban kumu içnde barındırdığı yararlı bakteriler ile dışkıyı bitkiler için faydalı gübrelere dönüÅŸtürür. Bitkiler ise çözünen gübreyi kullanır su içerisindeki kimyasal maddeleri süzer ve yumuÅŸak su deÄŸerleri saÄŸlar. Bitkiler ve altlığın bir diÄŸer faydası bettaya sevdiÄŸi ortamı saÄŸlamasıdır. Betta doÄŸal ortamında bitkili alanları yaÅŸamak için tercih eder. Özellikle yüzeye deÄŸen bitkiler betanın yuvasını yaptığı alanlar oluÅŸturur. Bu açıdan betta bitkilerle karşılıklı bir iliÅŸki içerisinde yaÅŸar ve yaÅŸamayı sever. Altlık kumu ise betaya gözle görülmeyen komÅŸu canlılar saÄŸlar ki bu canlılar betta için faydalı iÅŸler yaparlar. Onun daha saÄŸlıklı olmasına yardımcı olurlar. 

 

         Diyelim ki kendinizi iyi bir bettacı olarak görüyorsunuz ve balığınızın yukarda saydığımız bu temel gereksinimlerinin hepsini saÄŸladınız. Hatta iÅŸi biraz daha abartıp bettam için daha fazla ne yapabilirim diye düÅŸünüyorsunuz. Burdan ötesi akvarist olarak profesyonel olmanızı gerektirecek bazı ÅŸeyleri uygulamanızı gerektirecek. Ve iÅŸin doÄŸrusu sizi maddi manevi biraz yoracak ÅŸeylerdir. Dolayısı ile giriÅŸmeden önce iyi düÅŸünmeniz önerilir. 

​

​

​

​

​

​

 

BaÅŸlıkların üzerine tıklayarak bu konuda temel bilgilere ulaÅŸabilirsiniz. 

bottom of page