Paludaryum
Paludaryum, su kenarı simülasyonu diyebileceğimiz ve su altıyla birlikte su üstü yaşamı da içinde barındıran akvaryumlardır. Hem suda hem karada yaşayabilen canlılar ile birlikte bitkiler için kullanımı uygun olan paludaryumlar, doğallıktan taviz vermeden oluşturulan yapay su kenarları ile hazırlanır. Su altından ziyade, su dışındaki kayalık, kütük, ağaç kökü, bataklık, otlar, sarmaşıklar ve buna benzer elamanlarla dikkat çeker.
Paludaryumda su altı ve su kenarı gibi bitkilere bakılabileceği gibi, sürüngen, amfibyum, omurgasız ve balık gibi hayvanlara da bakılabilir. Ancak her birinde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar olduğunu unutmayalım. Gelin kısaca her birine değinelim.
Su altı bitkileri
Paludaryumda bakacağınız su altı bitkilerini seçerken, paludaryumun hacmine, içindeki su miktarına ve ışıklandırma sistemine göre seçim yapabilirsiniz. Bunun için temel alacağımız nokta şu olabilir: Akvaryumlarda bakabildiğimiz tüm bitkilere paludaryumlarda da bakabiliriz. Ancak dikkat edilmesi gereken bir şey var ki paludaryumlarda akvaryumlara kıyasla daha az su bulunması nedeniyle boyları çok fazla uzamayan bitkilerin seçilmesi daha mantıklı olur.
Su kenarı bitkileri
Su kenarı bitkileri dediğimiz bitkiler, suyun dışında yaşamını sürdürebilen bitkilerdir. Dolayısıyla yosun, eğrelti otu, sarmaşık, sazlık bitkileri ve bonsailer paludaryumların su üstü kısmında kullanılabilir.
Balıklar
Paludaryumlar, genel olarak hacminin üçte biri kadar su ile doldurulur. Tabi buna bağlı olarak paludaryum içerisinde bakabileceğimiz balıklar küçük yapılı olacaktır. Örneğin orta boydaki bir paludaryumun yaklaşık 100 litre su alacağını düşünürsek, bu paludaryumun içerisinde tetralar, çöpçü balıkları ve küçük sazansılar gibi balıklara bakılabileceğini söyleyebiliriz.
Amfibyumlar
Amfibyumlar dediğimiz semenderler ve kurbağalar, paludaryumlarda bakılabilecek en uygun canlılar. Dikkat edilmesi gereken nokta, eğer semender bakacaksanız tırmanma özellikleri nedeniyle paludaryumun tepesini kapalı bırakmalısınız.
Sürüngenler
Sürüngenler içinden su kaplumbağaları ve kıyılarda yaşayan yılan türlerine paludaryumlarda bakmak mümkün. Ancak balık ile beslendikleri için balıklarla bir arada olmamalarına dikkat etmelisiniz.
Omurgasızlar
Son olarak akvaryumlarda bakabileceğimiz diğer bir canlı omurgasızlardır. Su salyangozları, midyeler, yengeçler ve bunlara benzer diğer omurgasızlara da paludaryumlar içerisinde bakabilirsiniz.
Betta Ve Paludaryum.
Bettaların doğal ortamlarında su dışına uzanan bitkiler çokça bulunur. Ayrıca betta bir derin su balığı değildir. Labirent organı sayesinde solunum yaptığı için daha çok su seviyesinin düşük olduğu kıyılarda yaşar. Paludaryum ortamıda bettanın habitatına uygun bir ortam sağlaması dolayısıyla betta yetiştiricileri tarafından tercih edilir. Özellikle üretimi doğal ortamda yapmak isteyen arkadaşlar gönül rahatlığıyla böyle bir ortam oluşturabilirler. Su üzerine uzanan bitkiler ve su üstü bitkileri arasına betta yuvasını yapacak, üremesini gerçekleştirecek, yeterli genişlikte alan ve saklanma yeri varsa yavrular baba ve anneleri ile aynı doğal ortamda büyüyebileceklerdir.
Kaynak . blog.petyuvası.com