top of page

Betta Ãœretimi

     Diyelim elinizde çok sevdiÄŸiniz bir çift bettanız var ve ilk üretiminizi yapmaya karar verdiniz. Fakat ne yapacağınızı bilmiyorsunuz. Öncelikle üretimin ayrıntılarına geçmeden unutmamanız gereken,

 

- Bettalar bazen beÅŸ yüzden fazla yavru yapabilir 

- Her bir erkek bettayı ayrı kaplarda bakmak gerekir. 50 betta=50 kap gibi

- Betta yavruları canlı yemle büyütülür. Kuru yemi kabul etmez etsede geliÅŸmezler.

- En kaliteli betta yavrularını üretip parasız bile verseniz yavrularınızın çok olsa 20-30 tanesini sahiplendirebilirsiniz. 

 

Akvaryum Seçimi

 

     Bunları düşündükten sonra betta üretmek pek mantıksız görünebilir. Ama yinede böyle bir niyetiniz varsa önce orta boy bir akvaryum ile iÅŸe baÅŸlanabilir. 40-50 cm boyunda bir akvaryum iÅŸinizi görecektir. 10-15 cm derinlikte su ile doldurmak yeterlidir. Su derinliÄŸinin çok olması erkeÄŸin yumurta taşırken daha çok yorulmasına sebep olacaktır.

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

Bitki Kullanımı

 

      Elodea, pistia, tilki kuyruÄŸu gibi bitkiler hem balığın kendini daha rahat hissetmesine. hem suyun içindeki azotun temizlenmesine hemde bettanızın yuva yapmada daha istekli olmasına sebep olacaktır. 

 

         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yuva Yeri

 

     Normalde genç ve içgüdüleri kuvvetli bettalar bolca baloncuk üretip yuvalarını rahatca su üzerine yapsalarda yuvanın korunması ve yoÄŸun olması için catappa yaprağı yada çeÅŸitli strafor malzemeler kullanılması daha yararlı olur. 

 

           

 

 

 

 

 

          

 

 

Havalandırma

 

   Betta yumurtalarının geliÅŸimi sırasında oksijene ihtiyaç duyduÄŸu bilinmektedir. Bettaların yuvalarını su üzerine baloncuklarla yapmalarının bir sebebide budur. Ayrıca hareketli suyun durgun suya oranla mantarlaÅŸma için daha elveriÅŸli olduÄŸu bilinmektedir. Bu sebepler göz önünde tutulduÄŸunda üretim akvaryumuna düşük debili (yuvayı dağıtmayacak) bir üretim filtresi(pipo filtre koymak doÄŸru olur. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Isıtıcı Kullanımı

 

             Betaların üremesi için ideal sıcaklık 26 30 derecedir. Betaların 24 derecede de üredikleri bilinmektedir.  Oda sıcaklığınız bu derecelerde ise ayrıca ısıtıcı kullanmanıza gerek yoktur. Fakat sıcaklık fazla dalgalanıyorsa yinede bir ısıtıcı kullanmakta fayda vardır. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Su Düzenleme

 

           Ãœretim akvaryumunun suyu yavru almada önemlidir. Ãœretim akvaryumları genellikle üretimden hemen önce kuruldukları için su deÄŸerleri dengede deÄŸildir. Ve içinde musluk suyunun zararlı kimyasallarıda çok bulunabilir. Suyu istenen duruma getirmek için Sera Aquatan, JBL Biotopol (ikisinden biri) ve yanında Atison's Betta Spa eklenebilir. Bu suyu yumuÅŸatacak balığın daha rahat edebileceÄŸi bir duruma getirecektir. Ayrıca betta bakanların yüzyıllardır kullanageldiÄŸi ve ÅŸifasına inanılan catappa yaprağının suya eklenmesi iyi olur. Bunun yerine meÅŸe, yenidünya ve çınarın kurumuÅŸ yapraklarıda uygundur. Bu yapraklar PH ı düşürecek, suya daha doÄŸal bir hal kazandıracaktır. Son olarak yumurtalar için çok zararlı olan mantar oluÅŸumuna karşı yirmi litreye yarım Ã§ay kaşığı iyotsuz kaya tuzu yada normal dozun çeyreÄŸi kadar mantar önleyici Sera mycopur yada muadili ilaçlar kullanılabilir. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kondisyon Kazandırma

 

          Balıklardan iyi performans almak istiyorsanız bettalarınızı üretimden minimum iki hafta önce canlı yem ile beslemeye baÅŸlamalısınız. Bunun için en ideal yem su piresidir. Su piresinin üremeyi teÅŸvik edici bir özelliÄŸi olduÄŸu söylenmektedir. Bunun bilimsel bir dayanağı yoktur.Fakat su piresi balığınızı ÅŸiÅŸirmez, kilo yapmaz. Ayrıca alg tüketen bir canlıdır. Balığınız su piresini tüketirken aynı zamanda bitkisel besinler de alır. Kabızlığı giderici özelliÄŸi bettanızın sindirim sistemini düzenler. Elinizde su piresi yoksa herhangi bir canlı yemde balığınızın kondisyonunu saÄŸlayabilirsiniz. Betalarınıza günde bir öğün canlı yemi eksik etmiyorsanız ayrıca kondisyon için zaman harcamanıza gerek yoktur. Fakat yoldan gelmiÅŸ yada yeni alınmış betalar için kondisyon süresi bırakmak önemlidir.  Ayrıca üretime alınmış  erkek balık için 15 gün diÅŸiler için ise bir ay dinlenme süresi bırakmak, balıklara bu süreçte kondisyon kazandırmak önemlidir. 

 

 

 

Balığın Hazır Olup Olmadığının Anlaşılması

 

            ErkeÄŸin üretime hazır olduÄŸunun en açık göstergesi yuvadır. Dağınık olmayan merkezi kabarık duran bir baloncuk yuvası üretim için idealdir. Yorgun yada çok yaÅŸlı balıklar düzgün yuva yapamaz. Bazen genç balıklarda yuva yapmada baÅŸarısız olurlar. Bunun nedeni su deÄŸerleri yada akvaryum üzerinde esinti olması olabileceÄŸi gibi balığın iç güdülerinin zayıf olması da olabilir. EÄŸer balığınız yuva yapamıyorsa, ama yinede çok kıymetli bir balık olduÄŸunu düşünüyorsanız onu üretime almak için baÅŸka bir balığa yuva yaptırıp sonra damızlığı bu akvaryuma alabilirsiniz. Fakat yavrularında .yuva yapma konusunda sıkıntılı olabileceÄŸi unutulmamalıdır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Dağılmış yuva (baÅŸarı ÅŸansı az )                                 YoÄŸun yuva (baÅŸarı ÅŸansı çok)

 

 

             DiÅŸilerde ise üremeye hazır olup olmama renk ve desenlerinden anlaşılır. Ãœremeye hazır bir diÅŸi erkek tarafından  Ã§okça hırpalansa da canlı renkler gösterir. Ãœzerinde dikey çizgiler yer alır. ErkeÄŸe yakınlaşır. BaÅŸ kısmını aÅŸağıda tutar. Aralıklarla da olsa aÄŸzını erkeÄŸin beline dayar. Ãœretime uygun olmayan isteksiz diÅŸiler ise erkek balığı görünce renklerini kaybeder. Renkleri o kadar soluklaşır ki  bazı diÅŸilerde alt katmanda var olan yatay çizgiler ortaya çıkar. DiÅŸi olabildiÄŸince erkekten uzaklaşır ve sürekli akvaryumun dışına doÄŸru yüzmeye çalışır. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

               Ãœremeye Hazır DiÅŸi                                     Ãœremeye Uygun Olmayan DiÅŸi 

 

 

 

 

 

Balıkların Üretime Alınması

 

          Balıklarınızıve akvaryumu üretime hazırladıysanız artık eÅŸleri bir araya koyma vakti gelmiÅŸtir. Hem erkeÄŸinizin fazla yorulmaması hemde diÅŸinizin fazla hırpalanmaması için eÅŸe atmadan iki gün önce balıklarınızı birbirini görecek fakat ayrı olacak ÅŸekilde yan yana getirmek iyidir. Böylece erkek balık yuvayı hazırlayacak diÅŸide yumurta bırakmak için hazır duruma gelecektir. Bunun için akvaryumu bir bölme ile ayırabilir, akrilik yavruluk kullanabilir, dibi kesilmiÅŸ bir pet ÅŸiÅŸe ile diÅŸiyi üretim akvaryumunda örtebilirsiniz. Yanlız kullandığınız ayracı akvaryumdan alırken erkeÄŸin yuvasını bozmama konusunda çok dikkatli olmalısınız zira akvaryum suyundan kullandığınız ayırıcıyı çekerken özellikle su durgunsa yuvanız buna yapışıp dağılabilir. 

 

      DiÅŸi ile erkeÄŸi bir araya bıraktıktan sonra mümkün olduÄŸunca akvaryumun yanına yaklaÅŸmamalıdır. Nadirende olsa erkek balıklar sizi sürekli görmenin vereceÄŸi stresle yuvayı bozup yumurtaları yiyebilir. Böyle bir durum nadir olsada yinede çifti yanlız bırakmak daha çabuk sonuç almak için önemlidir. Yeni üretim yapanlar için  erkek balığın diÅŸiye karşı aşırı saldırgan tutumu garip gelebilir. Fakat endiÅŸe edecek bir durum yoktur. Bu doÄŸal bir davranıştır. Erkek diÅŸiyi yumurtlamaya zorlamak için onu sürekli kovalıyacak ve birazda hırpalıyacaktır. DiÅŸiniz üreme renklerini kaybetmediÄŸi sürece diÅŸinizi ayırmayın. Ãœremenin gerçekleÅŸmesi için bazen üç bazen beÅŸ gün  Ã§ok nadir de olsa bir hafta bile beklemeniz gerekebilir. 

 

 

 

Çiftleşme

 

          Ã‡iftleÅŸme erkek balığın diÅŸiyi vücudu ile sarması ve yumurtaların dökülmesidir. Bu esnada diÅŸi yumurtaları bırakırken erkekte aynı anda spermlerini bırakır ve yumurtalar döllenir. Ardından sarılma son bulur ve erkek ve çoÄŸu zaman diÅŸi birlikte yumurtaları toplayıp yuvaya yerlestirirler. Bu sarılmalar yüz defa bile tekrarlanabilir. Ä°lk baÅŸlarda yumurta dökülmeyebilir yada çok az dökülebilir. Sonrasında sayı giderek artar ve bir sarılmada 30 40 yumurta birden dökülebilir. DiÅŸinin yumurtaları tükenmeye baÅŸladığında yine yumurta sayısı azalır ve aniden biter. Yumurtlama bittiÄŸinde erkekler diÅŸileri kovalamaya baÅŸlarlar. Erkek ve diÅŸinin beraber Kuluçka yapabildiÄŸi söylensede bu çok çok nadir bir durumdur. En doÄŸrusu diÅŸi fazla hırpalanmadan erkekte diÅŸiyi kovalarken yuvayı bozmadan diÅŸiyi akvaryumdan çıkarmaktır.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuluçka Süreci

 

        DiÅŸi akvaryumdan alındıktan sonra erkek yumurtalar ile ilgilenmeye baÅŸlar. Arada akvaryumda gezinse de vaktinin çoÄŸunu yuvanın altında geçirir. Yeni baloncuklar yapar, yumurtaları aÄŸzına alıp havalandırır, dökülen yumurtaları toplar, eÄŸer yumurtalar arasında bozulan, mantarlaÅŸan yumurtalar varsa bu yumurtaları yer. Bozuk yumurtaların yenmesi diÄŸer yumurtaların saÄŸlıklı geliÅŸmesi için olumlu bir durumdur. HerÅŸey yolunda giderse 48 saat sonra yavrular yumurtadan çıkarlar. Yumurtalar çıktıktan sonra baba akvaryumdan alınabilir, bir sakıncası yoktur. Fakat alınmaması serbest yüzüşe geçene kadar 2-3 gün daha akvaryumda kalması yavrular için daha iyidir. Baba yavruları yuvada tutacak, onların fazla yorulmadan yuvada kalmasını yumurta keselerindeki besinlerle güçlerini toplamasını saÄŸlayacaktır.   

 

          Genç erkekler ilk üretimde yumurtaları yiyebilirler. Tecrübe kazandıkça bundan vazgeçeceklerdir. Fakat bazı erkekler ne kadar denenirse denensin yumurta yeme huylarından vazgeçmeyebilirler. Böyle balıkların yumurtaları baÅŸka balıklar tarafından çıkartılabilse de bu huy yavrularada geçebileceÄŸinden üretilmesi tavsiye edilmez. 

 

 

 

 

 

bottom of page