top of page
Doğru Bilinen Yanlışlar

     Pet shoplara gittiÄŸinizde dünyanın pek çok farklı köÅŸesinden gelen pek çok deÄŸiÅŸik balıkla karşılaşırsınız. Her birinin rengi, biçimi, huyu suyu birbirinden farklıdır. Bettalar ise yukarıdaki resimde gördüÄŸünüz gibi tecrit edilmiÅŸ, küçük küçük bardaklara yada kaplara konulmuÅŸ, genellikle hareketsiz halde göze çarpar. 

               

        ÇoÄŸu kiÅŸide bettayı bu özelliÄŸi için tercih eder. Bettanın bakımı kolaydır. Onu bir bardaÄŸa koyar günde bir defa yem verirsiniz,  alın size bir evcil hayvan. Aslında durum hiçte böyle deÄŸildir. 

​

Doğru bilinen yanlışlar,

​

Betta pis suda da yaÅŸar. 

​

       Hiçbir balık yem artıkları ve dışkı ile dolu bir suda yaÅŸayamaz. Betta zor ÅŸartlara dayanabilecek bir balıktır. Ama ne olursa olsun su deÄŸiÅŸimini ihmal ederseniz betta bir süre sonra saÄŸlığını kaybedecek ve ölecektir. 

​

​

Betta bir avuç suda bile yaÅŸar. 

 

       Bettaların ıslak kaldığı müddetce uzun süre hayatta kalacağı doÄŸrudur. Bu onların oksijeni su dışından  almasından kaynaklanır. Fakat bu özellikleri onları bardakta vs. bakılacak balıklar oldukları anlamına gelmez. DiÄŸer küçük orta-boy balıklarda olduÄŸu gibi bettalar içinde en az 5 litrelik bir akvaryum, balığın hareket edebilmesi saÄŸlıklı yaÅŸayabilmesi için zorunludur.

​

Betta aç kalsa birÅŸey olmaz, arada beslense yeter.

​

       Tüm balıklar açlığı bir süre tolere edebilir. Çünkü doÄŸal ortamlarında kıtlık dönemleri vardır. Fakat her balık için, buna betta da dahil günde en az bir en fazla üç öÄŸün, aşırıya kaçmayacak ÅŸekilde yemleme yapmak, balığın saÄŸlıklı olması için gereklidir. 

​

Betta her yemi yer.

​

        Betta etobur bir balıktır. Otçul balıklara verilen yemleri betta kabul etmez. Kabul etse bile saÄŸlığı bozulur. Normalde betta için en saÄŸlıklı yem canlı yemdir. Fakat temin etmesi zordur. Betta için özel üretilmiÅŸ pek çok yemde pet shoplarda mevcuttur. Bunlar bulunamıyorsa en kötü ihtimalle etçil balıklar için üretilmiÅŸ, 1mm çapından küçük granül yemler betalara verilebilir. 

 

 

Betta her balıkla yaÅŸar. 

 

      Betta iyi bir karma akvaryum balığı deÄŸildir. Özellikle hareketli balıklarla bir arada bulunması bettayı strese sokacaktır. Bettalar bitkili akvaryumlarda sakin köÅŸeleri tercih eder. Kendi türlerine karşı saldırgan olmasına karşın diÄŸer türler karşısında çoÄŸu zaman utangaçtır. Sadece üreme dönemlerinde azda olsa saldırganlaşırlar. Uzun kuyruklu bettaların kuyrukları da pek çok balığın hedefi olacağından, karma akvaryumlarda bakılması önerilmez.  

​

​

Eviniz sobalı da olsa betta bakabilirsiniz. 

​

       Bettalar 18 derecenin altındaki sıcaklıklarda yaÅŸayabilir. Bu sıcaklıklarda bettalar hareketlerini azaltır metabolizmalarını yavaÅŸlatır. Renkleri soluklaşır ve hasta gibi bir görünüm alır. Ve su deÄŸerleri normale dönene kadar bu durumunu devam ettirir. SoÄŸuk sular bettanın hastalıklara direncini düÅŸürür. Sobalı evlerdeki sürekli dalgalanan sıcaklık deÄŸerleri de aynı etkiyi yapar. Dolayısıyla betta tropik bir balıktır. Sıcak suyu sever. Isıtıcı kullanamıyorsanız sobalı evlerde bakılması balık için uygun olmaz. 

​

​

Ä°lk defa balık alacaksanız betta sizin için idealdir.

​

        Betta çoÄŸu olumsuz ÅŸarta dayanır. Pet shoplardaki koÅŸullar buna en güzel örnektir. Dar kaplarda, aç, susuz olarak aylarca hayatta kalabilirler. Fakat betta bakmak bu deÄŸildir. Betta iyi bakıldığında son derece aktif, canlı renklere sahip, gösteriÅŸli, ve bakımı zevkli bir balıktır. Fakat balığı bu hale getirmek özen ister. Düzenli ve kaliteli besleme, iyi su deÄŸerleri, ve gerekli ısı, ortam ve aktivite  saÄŸlamak bilgi ve tecrübe ve bolca araÅŸtırma ve özen gerektirir. Betta ilk balık olabilir. Fakat canlıya deÄŸer veren kiÅŸilerin elinde. Sorumluluk sahibi olmayan, cana kıymet vermeyen insanlara hiçbir canlı teslim edilmemelidir. 

bottom of page