top of page

Genetik Terminolojisi

 

           GenetiÄŸi anlamak için öncelikle kullanılan terminolojiyi anlamak gerekir. Genetikle ilgili temel kavramları ÅŸimdi açıklamaya çalışacağız.

 

DNA:  Deoksiribonükleik asit veya kısaca DNA, tüm organizmalar ve bazı virüslerin canlılık iÅŸlevleri ve biyolojik geliÅŸmeleri için gerekli olan genetik talimatları taşıyan bir nükleik asittir. DNA'nın baÅŸlıca rolü bilginin uzun süreli saklanmasıdır.

 

GEN: bir ebeveyinlerinden çocuklarına geçen belirli bir karakteristiÄŸi taşıyan biyolojik birim.

 

Alel, bir genin deÄŸiÅŸik biçimlerine genetikte verilen ad. Genelde gen ve alel birbirine karıştırılır. Her ikisi de, belirli bir özelliÄŸin kalıtsal faktörünü ifade eder. Ama alel sözcüÄŸü, özellikle bir kromozomun bir lokusundaki iki ya da daha fazla seçenekli gen çeÅŸidini anlatmak için kullanılır.

Genlerde aynı karakteristik özelliÄŸi kodlayan fakat farklı kodlar taşıdığı için farklı özelliklerin ortaya çıkmasını saÄŸlayan genlerden her biri aleldir.

ÖrneÄŸin göz rengini belirleyen genin ela rengi ortaya çıkaran versiyonu ile kahverengi rengi ortaya çıkaran versiyonundan her biri aleldir. A kan grubu aleli ve B kan grubu alelini taşıyan bir birey "AB" kan grubuna sahip olur.

Göz rengi örneÄŸinde olduÄŸu gibi, ela ve kahverengi renk, gözdeki alel-morfik bir renk özelliÄŸidir. Her hücrede göz rengini denetleyen bir çift gen bulunur.

Gen çiftlerini benzer aleler ÅŸeklinde taşıyan bireylerde homozigot genotip, gen çiftlerini farklı aleler ÅŸeklinde taşıyan bireylerde ise, heterozigot genotip bulunur. Buna göre, AA ve aa genotipi sırayla, homozigot baskın ve homozigot çekinik; Aa genotipi ise heterozigottur. Herhangi bir özelliÄŸi oluÅŸturan bir çift alelin bir üyesi söz konusu olduÄŸu zaman, yalnızca homozigot genotiptefenotipik olarak kendini gösterilebilen alellere "çekinik (resesif) alel" denir. DiÄŸer yandan heterozigot genotipte kendini gösteren alellere de "baskın (dominant) alel" adı verilir. Baskın ve çekinik alelleri göstermek için genellikle büyük ve küçük harfler kullanılır. Ä°ki benzer aleli taşıyanlar (AA veya gg), "homozigot"; farklı aleli taşıyanlar, (Aa) "heterozigot" olarak isimlendirilir.

ÖrneÄŸin; AA homozigot baskın, aa homozigot çekinik ve Aa heterozigotdur.

bottom of page