top of page
RENK VE DESEN

         Betta pek çok akvaryum balığı içerisinde en çok renk ve desene sahip türlerden biridir. Ve bu deÄŸiÅŸik varyeteler gün geçtikçe çoÄŸalmakta yeni yeni renk ve tipte bettalar gün geçtikçe ortaya çıkmaktadır. AÅŸağıda yer alan tabloda renkler ve desenler en popüler kuyruk varyetelerinden olan HM ve HMPK erkekleri üzerinde gösterilmiÅŸtir. Dilerim faydası olur...

STEEL BLUE 

 

 Çelik mavi bettalar koyu renkleri üzerinde metalik parıltısı olan bettalardır. Bettalarda bir mutasyon sonucu ortaya çıkan bir renktir. Ä°yi bir steel blue betta da yüzgeçlerde baÅŸka renklere rastlanmaz, tüm vücut aynı tondadır. 

​

​

​

TURKUVAZ  (TURQUOÄ°SE)

Turkuvaz bettada mavi rengin en açık tonudur. VahÅŸi bettalarda doÄŸal olarak bulunan mavi Turkuvaz mavidir. Bu renk doÄŸada sadece balığa ufak bir parıltı vermekten sorumluyken evcil bettalarda si (spread iridescence) mutant gen sayesinde bütün vücudu aynı renk olan bettalar üretilmiÅŸlerdir. 

​

​

​

ROYAL BLUE  (KRALÄ°YET MAVÄ°)

MenekÅŸe mavisi bazen mor yakın koyu bir renktir. Royal blue bettalar aslında  iki farklı mavinin bir karışımıdır. Çelik mavi ve turkuvaz bettaların çiftleÅŸtirilmesi ile %100 e yakın royal blue çıkar. Royal blue bettaların çiftleÅŸmesi ile ortaya %50 royal blue %25 çelik mavi %25 turkuvaz çıkar.

​

​

​

​

YEŞİL  (GREEN)

YeÅŸil bettalar aslında uluslararası alanda turkuvazdan ayrı tutulmaz. Turkuvaz rengin, bakır metalik ile daha açık hale gelmesi, yada sarı gibi renklerle karışıp açılması ile ortaya çıkar. Yarışma standardında vücut tamamen yeÅŸil olmalı baÅŸka renkler mümkün olduÄŸunca bulunmamalıdır. 

BLACK MELANO  (KOYU SÄ°YAH)

 

Bettalarda melano siyah bir genetik mutasyon sonucudur. Mutasyon siyah rengin vücudun her yerinde dağılmasına sebep olur. Melano balıklar mat siyah renktedir. Yüzde yüz melano siyah gen taşıyan diÅŸiler kısır olur. Dolayısıyla melano balıkların üretiminde genellikle çelik mavi diÅŸiler kullanılır. 

​

​

BLUE MELANO 

​

Melano balıklar baÅŸka renklerle çifleÅŸtirildiklerinde yavrularda melano çıkmaz. Fakat melano genli çıkan bu yavrular kendi aralarında tekrar çifleÅŸtiklerinde çıkanların yüzde ellisi melano olur. Bu üretimler esnasında resimde görülen metalik gövdeli melanolar ortaya çıkar. 

BLACK ORCHÄ°D  (SÄ°YAH ORKÄ°DE)

​

Bu renk bettalarda siyah melanolar kadar koyu deÄŸildir. Üzerinde özellikle kuyruk kısmında mavi parıltılar bulunur. Özellikle uzun kuyruklularda kuyruk kenarı ÅŸeffaf bir görünüme bürünür. Bu bettalar Black Lace (Siyah Dantel) olarakta isimlendirilirler.

​

SUPER BLACK  (SÜPER SÄ°YAH)

​

Süper siyahlar son yıllarda ortaya çıkan bir siyah türüdür. Copper (Bakır) bettalarla çiftlestirilen siyahlarda, bakır renk maviler kadar görünür olmadığından, ortaya koyu ve üretken diÅŸilere sahip süper siyahlar çıkar. 

BLACK BUTTERFLY (SÄ°YAH KELEBEK)

​

Butterfly (Kelebek) özelliÄŸi, variegated fins ( alacalı yüzgeç) geninin sebep olduÄŸu bir renk özelliÄŸidir. Tercih edilen kuyrukta farklı renklerin yüzde elli-elli ve düzgün bir hat halinde ayrı olarak gözükmesidir.  Fakat bu yüzgeçteki renkler oldukça dağınık olarakta bulunabilir. Resimdeki siyah beyaz kelebek bettalar oldukça nadirdir. 

BLACK DEVÄ°L (SÄ°YAH ÅžEYTAN)

​

Bu balıklarda üstte bulunan mavi yanardöner tabaka azaltılmıştır. Altta bulunan kırmızı kendini kuyruk kısmında gösterir. Bu renk balıklar sadece  Black Red   ( Siyah Kırmızı ) olarakda anılmaktadır.  

​

​

​

​

SUPER RED  (SÜPER KIRMIZI)

Bettada kırmızının bütün vücuda dağılmasına sebep olan gen Extended Red ( yayılmış kırmızı ) mutant genidir. Bu rengin oluÅŸması için mavinin olabildiÄŸine sınırlanması ve siyah rengin ortadan kalkması gerekir. Kırmızı bettaların kalitesi balıkta maviliÄŸin ne kadar az olduÄŸuyla ilgilidir. Mavi yokluÄŸuna sebep olan bir gen olmadığından seçici yetiÅŸtirmeyle mavisi olmayan kırmızılar yetiÅŸtirilmeye çalışılır.

CAMBODÄ°AN  (KAMBOCYALI)

Bu balıklarda gövde açık renk yada renksiz, yüzgeçler kırmızı, mavi, sarı yada turuncu renkte olur. DoÄŸadan yakalanmış ve üretilmiÅŸ bettalarda ortaya çıkan ilk genetik deÄŸiÅŸim cambodianlardır. Cambodian bettalarda siyah yokluÄŸuna sebep olan bir genetik deÄŸiÅŸim yaÅŸanmıştır. Bu gen kırmızı ve sarının üretilmesinde etkili olmuÅŸtur.

SARI  (YELLOW)

​

Bettadaki renk katmanları içerisinde en alt katman sarıdır. VahÅŸi bettalarda bu renk fazla dikkat çekici olduÄŸu için hiç görünmez. Kırmızı yokluÄŸu (Non-Red) mutant geni sonucu ortaya çıkmıştır. Sarı renk kırmızı renk karşısında çekiniktir. Sarı ile kırmızı çiftleÅŸmesiyle sarı elde edilmez.  

TURUNCU  (ORANGE)

​

Sarı ve kırmızı renklerin azar azar bir arada bulunması ile ortaya çıkan bir renktir. Sarı rengin oluÅŸmasını saÄŸlayan kırmızı yokluÄŸu geninin farklı bir versiyonu (Non-red2) geninin varlığı turuncuyu meydana getirir.

PÄ°NEAPPLE  (ANANAS)

​

Pineapple bettalarda balıkta vücudu kaplayan pullar siyah kenarlı olur. Balığın geneli ise sarı yada turuncudur. Bu durum balığın gövdesinde ananas kabuÄŸuna benzer bir görüntü oluÅŸmasına sebep olur. Genellikle düz sarı ve turuncu balıkların Non-red genli baÅŸka renk balıklarla çiftleÅŸtirilmesi sonucu ananaslara çok rastlanır. 

CHOCOLATE  (ÇÄ°KOLATA)

​

Pineappleden farklı olarak vücut koyu renklidir.  . Üzerinde az mavi yanardönerlik bulunabilir. Yüzgeçler sarı veya turuncudur.  Siyah gövdeden az da olsa görünen sarı yada turuncu renk balığın gövdesine kahve rengi bir ton kattığı için bu ismi almıştır.  

MUSTARD GAS  (HARDAL GAZI)

​

Vücut mavi, yeÅŸil turkuvaz, yüzgeçler sarı yada turuncu olur. Ä°yi bir mustard gas betada kuyruk kenarı siyah renktir. Bu kelebek (vf) geni sonucudur. Ayrıca Mustard gas balıklar Non- Red (Kırmızı YokluÄŸu) çekinik geni taşırlar. Bu balıkların kırmızı rengi taşıyan balıklarla üretilmesi, yavrularda mustard gas çıkmaması ile sonuçlanır. 

PASTEL-OPAK

​

Renksiz bir balığın üzerinin ince toz gibi bir tabaka ile kaplanmış gibi görünmesidir. Pastel bettalarda bu tabaka daha ince ve hafif mavi tonlar taşır. Opaklarda ise kalın ve mattır. Aslında ikisine de sebep olan gen aynıdır. Ve beyazların üretilmesi bu genin sonucudur. 

WHÄ°TE PLATÄ°NUM  (PLATÄ°N BEYAZI)

​

Çelik mavi geni ile opak genin bir arada bulunması sonucu platin beyazlar ortaya çıkar. Balık metalik bir parıltıya sahiptir ve ışıldar. En göz alıcı ve güzel betta renklerinden birisi olmakla beraber iyi white platinumlar üretmek zordur.

 

CELLOPHANE (ÅžEFFAF)

Renksiz balıklardır. Balıkların böyle görünmesinin sebebi hemen hemen her zaman marble genidir. Marble (mermer) balıklar bazen renklerini kaybederek, bazende hiç renk görstermeyerek cellophane olurlar. Marble, koi üretimlerinde cellophanelara çok rastlanır.  

MAVÄ° KIRMIZI  (BLUE RED)

Mavi gövde kırmızı yüzgeç bettada belkide en sık rastlanan renktir. Bunun sebebi bu rengin vahÅŸi betta renklerine en yakın renk olması ve baskın renkler içermesidir. Bu balıkların rengi doÄŸada olduÄŸu gibi siyah bir tabaka ile örtülü olsaydı ortaya geleneksel plakat rengi çıkardı. VahÅŸi bettalarda fazla dikkat çekmemek adına, siyah diÄŸer tüm renkleri örtmüÅŸtür.

MAVÄ° TURUNCU  (BLUE ORANGE)

​

Vücut koyu yüzgeçler açık renk olan çift renkli bettalara, Dark Bicolour bettalarda denmektedir. Bu bazı yarışmalar için kullanılan bir sınıflama ismidir. Vücut mavi veya siyah, yüzgeçler ise kırmızı, sarı yada turuncu olan balıklar, koyu gövdeli iki renkli balıklar olarak tek bir klasmanda yarışmaya tabi tutulurlar. 

​

​

MASCOT  (MASKOT)

DiÄŸer adı Thai Flag (Tayland Bayragı) olan bir renk çeÅŸididir. Tayland bayrağı mavi, kırmızı ve beyaz renklerden oluÅŸur. Bu renkleri yanda görüldüÄŸü biçimiyle taşıyan balıklarda bu isimlerle anılırlar. Balıklarda dikkat çeken, sıradışı olan özellik kırmızının dağınık olarak deÄŸil sadece kuyruk kenarında bir bant olarak yer almasıdır. O özellik olmasa balıklar grizzle renk tipindedirler. 

SALAMANDER

Salamanderin Türkçe kelime anlamı semenderdir. Mora çalan mavisinden dolayı Lavander (lavanta) da denmektedir ki bu kulaÄŸa daha uygun geliyor. Orjinal görünüm soldaki halfmoondur. Bu balıklar herzaman Butterfly-kelebek geni taşırlar. Üç renkli olurlar ve mavileri mora çalar. Yan yüzgeçlerin beyaz olmasından dolayı büyük kulaklı bettalar çoÄŸunlukla bu renk üretilirler. 

BAKIR (COPPER)

​

Bakır parıltılar Betta Mahachai ve Betta Ä°mbellis lerde görülen bir özelliktir. Bu vahÅŸi türler evcil Betta Splendens ler ile çiftleÅŸtirilerek bakır metalik parıltı, evcil bettalarda görülmeye baÅŸlamıştır. Seçici yetiÅŸtirme ile yoÄŸunlaÅŸtırılan bakır renk ortaya çıktığı andan itibaren betta dünyasında popüler olmuÅŸtur. 

COPPER GOLD (ALTUNÄ° BAKIR)

​

Copper her rengin üzerini kaplayabilir. Sarı rengin üzeri bakır ile kaplandığında ortaya altın görünümlü bu balıklar çıkar. Copper gold bettalarda siyah pigmentte pullarda rengini alır ve bakır benzeri parıltıyı balık özellikle gövde kısmında taşımaya devam eder. 

ALTIN (GOLDEN)

​

Pure gold (saf altın) da diyebileceÄŸimiz bu balıklarda siyah neredeyse tamamen yıkanmıştır. Gövde pastel özelliÄŸinde etkisiyle sarı bir parıltıya sahiptir. Pek çok üretici bu tarz balıkları daha mükemmel hale getirmek için uÄŸraÅŸmakta, bunun sonucunda da resimde görüldüÄŸü gibi pırıltılı balıklar ortaya çıkmaktadır. 

COPPER ORANGE (BAKIR TURUNCU)

 

Balıkta zemin turuncu, yanardönerlik ise bakır olduÄŸunda bu renk ortaya çıkar. Tam bakır görünüm balıkta var ise mavi renk görünmez olur ve bakır mavinin yerini alır. Mavinin birlikte bulunduÄŸu her renk ve desen bakır ile de kombinasyon oluÅŸturabilir.   

COPPER RED  (BAKIR KIRMIZI)

​

Bakırın kombinasyon oluÅŸturduÄŸu renklerden biride kırmızıdır. Kırmızı bakırlarda siyahında etkisiyle gövde daha koyu renkli olur. 

COPPER GREEN (BAKIR YEŞİL)

Bakır ve mavi yanardönerlik tam anlamıyla birlikte bulunamıyacak renkler deÄŸildir. Bakır mavi üzerinde sadece metalik parıltılar veren bir kaplama ÅŸeklinde de kendisini gösterebilir. Ama daha öncede belirttiÄŸimiz gibi tam bakır özellikli betalar mavi parıltıyı tamamen devre dışı bırakır. Yandaki örnekler YeÅŸil bir bettanın copper ile kaplanması deÄŸil, daha ziyade bakırın bir tonudur. 

COPPER BLACK (SÄ°YAH BAKIR)

​

Zemini siyah olan bir balığın bakır parıltı le kaplanması ile oluÅŸur. Yukarıdaki resimlerde yer alan black orchid balıkta yanardöner tabaka mavi idi burada ise copper tabaka mavinin yerini almış.

RED DRAGON (KIRMIZI EJDER)

​

Copper bettalarda olduÄŸu gibi dragonlarda betta dünyası için iki binli yıllardan sonra ortaya çıkmış bir geliÅŸmedir. Aslında gövdeye mat beyaz rengi veren özellik copper ve opak birleÅŸimi olan platinumdur. Copper i oluÅŸturan vahÅŸi melezlemeleri aynı zamanda dragon bettalarıda oluÅŸturmuÅŸtur.

BLACK DRAGON (SÄ°YAH EJDER)

Gövdeyi kaplayan kalın, mat, güçlü, pullar balığın dragon ( ejderha ) olarak anılmasına sebep olmuÅŸtur.Yine vahÅŸi alt türlerle yapılan melezlemeler bettalarda Mask olarak adlandırılan bir görünüm ortaya çıarmıştır. Betta splendenslerde balığın baÅŸ kısmında görülmeyen yanardöner renkler dragon bettalarda yanak kısımlarında görülmeye baÅŸlamıştır.

GOLD DRAGON (ALTIN EJDER)

​

Sırttan gelen taban rengi hattı dudaklara oradan çeneye uzanıyor ve fakat yanaklar gövde rengini yansıtıyorsa balık Mask özelliktedir. Sırtta tamamen dragon tabakası ile kaplı ise yani taban rengini taşımıyorsa, sadece dudaklar ve çene açıkta kalıyorsa  balık Full Mask olarak adlandırılır. 

ORANGE DRAGON (TURUNCU EJDER)

​

Dragon bettalarda yüzgeçler kırmızı, siyah, sarı , turuncu olabilir. Fakat gövde beyaz yüzgeçler mavi dragon yoktur. Mavi taban renkli bettalarda yüzeyi kaplayan beyaz  dragon tabakası oluÅŸamamaktadır. Ä°nternette yer alan resimler gerçeÄŸi yansıtmamaktadır. 

BLUE RED DRAGON (MAVÄ° KIRMIZI EJDER)

​

Dragonlar sadece beyaz vücutlu olmayabilirler. Mavi vücut renkli dragonlarda üretilmektedir.  Soldaki resimde Mask özelliÄŸi net bir biçimde görülüyor. Kafanın üzeri Dragon tabakası ile kapanmadığı için balık Full Mask olarak adlandırılamaz sadece Mask özelliktedir. 

BLUE BLACK DRAGON (MAVÄ° SÄ°YAH EJDER)

​

Mavi dragonlarda yüzgeçler kırmızı, siyah, sarı, turuncu olabileceÄŸi gibi beyaz gövdeli dragonların aksine mavi de olabilir. Bu durumda balığın tümü aynı maviden olur. Dragon öncesinde tam mavi bettalar siyah kafalı olurlardı. Fakat son yıllarda üretilen Royal Blue, Turkuvaz, Steel Blue bettaların neredeyse tamamı dragon ve mask özellikli oluyor. 

RED MARBLE (KIRMIZI MERMER)

​

Betta da marble desen yine bir genetik mutasyon ürünüdür. Marble özellik olan bettalarda genelde sabit bir desen söz konusu deÄŸildir. Her marble betta birbirinden farklı desenlere sahip olabilir. Ve bu desenlerde yetiÅŸkinliÄŸe kadar hatta daha sonra bile sürekli deÄŸiÅŸim gösterir. 

BLACK MARBLE (SÄ°YAH MERMER)

​

Marble bettalar renkleri oturana kadar ilk renklendiÄŸi zamanlardan baÅŸlayarak bazen günden güne olacak ÅŸekilde desen deÄŸiÅŸtirebilirler.  ÖrneÄŸin genç bir marble almış olun, aldığınızda bu balığın sadece kafası siyah gövdesi beyazdır. 10 gün sonra balığın neredeyse tamamı siyah olabilir. 

BLUE MARBLE (MAVÄ° MERMER)

​

Marble gen kısmi baskındır. düz renk bir bettayı marble ile çiftleÅŸtirdiÄŸinizde az bir kısmı marble olur. Fakat marble gen bir kez balığa girdikten sonra sekiz on kuÅŸak sadece tek renk balık üretmeye de uÄŸraÅŸsanız yavrularda yine marble bettalar elde etmeniz olasıdır. 

COPPER MARBLE (MERMER BAKIR)

Marble gen her renk bettada etkili olur. Copper renk, ve dragon tabakası dahil etkilenir. Betta üreticileri marble genini üretimlerde sıkça kullanırlar. Her ne kadar marble gen tahmin edilemez renk ve desenler sunsa da yeni sıradışı bettalar üretmek isteyen üreticiler bunu bir fırsat olarak görürler.

BLACK DRAGON MARBLE (MERMER SÄ°YAH EJDER)

​

Dragon bettaları etkileyen mermer gen son yıllarda oldukça ilginç desenler ortaya çıkmasına sebep oluyor. Marble gen resimlerde görüldüÄŸü gibi  dragon katmanın varlığını ve kısmi yokluÄŸunu etkileyebildiÄŸi gibi, dragon katmanında beyaz, metalik yahut mavi desenlerle farklı renkler taşımasına sebep oluyor.

MARBLE RED DRAGON (MERMER KIRMIZI EJDER)

​

Önümüzdeki yıllarda marble özellikler daha kontrol edilebilir ve ve öngörülebilir hale gelirse sadece belli bölgelerde belli desenleri olan marble-fancy bettalar üretimi mümkün olacaktır. Bu durum günümüzde nadir yada ÅŸans eseri rastlanan tiger, dalmatian, piebald, samuray gibi desenlerin ilerde yaygın bi biçimde üretilmesini saÄŸlayabilir. 

GRÄ°ZZLE (KÜL RENGÄ°)

​

Grizzle bettalar vücutta mavi yada metalik desenin rastgele beneklenmesi ve bunun üzerini pastel opak renk tabakasının kaplaması ile oluÅŸur.  Her ne kadar marble ile baÄŸlantılı görünsede doÄŸrudan marble genin sorumlu olduÄŸu bir desen deÄŸildir. 

YELLOW GRÄ°ZZLE (SARI KÜL)

​

Grizzle özellik farklı renklerle kombinasyon oluÅŸturabilir. En bilinen örneklerinden biride mascot bettalardır. Mascot larda bu resimde görülen sarının yerinde kırmızı bulunur. Grizzle bettaların önemli özelliklerinden biride desenin baÅŸ kısmına gidildikçe azalmasıdır. 

PÄ°EBALD (ÇIPLAK SURATLI)

Marble desenlerinden sabitlenmeye çalışan bir özellik piebald özelliÄŸidir. Bu balıklarda balığın baÅŸ kısmı renksiz olmaktadır. Daha önce marble desenlerin tesadüfi olduÄŸunu ve deÄŸiÅŸtiÄŸini belirtmiÅŸtik. Dolayısıyla iki adet pie bald özellikli balıktan hiç piebald yavru elde edemeyebilirsiniz. Seçici yetiÅŸtirmeler belki önümüzdeki yıllarda bu durumu deÄŸiÅŸtirebilir. 

MONSTER (CANAVAR)

Bunlar dragon özellik taşıyan bettalardır.  Fakat üzerlerindeki dragon katmanı marble özellik sebebiyle bölünmüÅŸ ve balığın başı gövdeden farklı bir renk olarak kalmıştır. Nadir bulunan bir desendir. Piebald bettalarda olduÄŸu gibi ÅŸimdilik tesadüfi olarak üretilmektedir. 

​

ORANGE FANCY

​

Fancy diye tabir edilen bettalar marble genin etkili olduÄŸu çok renkli bettalardır. Üzerlerinde üç veya daha fazla renk bulunabilir. Bu renkler gençlikte deÄŸiÅŸkenlik gösterir zaman içinde farklı desenler ortaya çıkarabilir. 

WHÄ°TE FANCY

Fancyler çok renkli ve karmaşık desenli olduklarından çok sıradışı görünümlerin ortaya çıkmasınada sebep olabilirler. Ayrıca bu balıklar üzerinden yürütülen çalışmalar bettada farklı renklerin doÄŸmasınada sebep olacak gibi görünüyor. Pembe ve mor son yıllarda üretilmeye çalışılan renkler. SaÄŸdaki balığın sırt yüzgecinde kısmen mevcut.

BLUE ORANGE FANCY DRAGON

​

Dragon özellik ve marble genin son yıllarda fazlaca iç içe girmesi çok deÄŸiÅŸik desenleride beraberinde getirdi. Dragon tabaka üzerinde görülen yeni renk ve desenler betta dünyası için ÅŸimdilik oldukça yeni ÅŸeyler. Fakat bettada sınır yok daha da güzel bettalar hergün üretilmeye devam ediyor.

BLACK FANCY

Yanda görülen kırmızı noktalı yüzgeçler butterfly marble genle alakalıdır. Normalde Butterfly özellik yüzgecin bölgesel olarak kırmızı yada siyah olmasını saÄŸlarken, üst üste çiftlestirmelerle sabitlenmiÅŸ marble gen noktalar oluÅŸturacak ÅŸekilde de kendisini gösterebilir.

ORANGE DOT 

​

Bu desen 2004 yılından beri bettalarda görülüyor. Sadece yüzgeçlerde görülen bu anomali sadece kırmızı yokluÄŸu geni olan balıklara has bir özellik aynı zamanda. Yani balık sarı yada turuncu renk genlerinin taşıyıcısı olmalı. Ä°lk ortaya çıkması turuncu bettalarda kırmızı noktalar halinde olmuÅŸ. Fakat sarı bettalarda turuncu olarak ta görülüyor. 

COPPER ARMAGEDDON

Normalde kırmızı yokluÄŸu gen taşıyan bir balığın kırmızı noktalı olması imkansız görülüyordu. Fakat bu bettalarda bu durum deÄŸiÅŸti. Orange Dot, Armageddon ve Dalmatian bu balıkları anlatmak için kullanılan isimler. Ä°ki adet benekli yüzgeçli balık çiftleÅŸtirerek benekli yüzgeçli yavrular elde etmek zor. Bu balıkları daha ziyade bu geni taşımayan sarı veya turuncularla çiftleÅŸtirmek %30 cıvarı baÅŸarı saÄŸlıyor. 

CHOCOLATE ARMAGEDDON

​

Bu desende balıkların takip edilmesi ilerde betta dünyasına yeni ufuklar açma ihtimali olduÄŸu için önemli. Son olarak bu desenlerin marble gibi hareketli olduÄŸunu belirtmekte fayda var. Balıkta Küçük yaÅŸta oluÅŸan benekler sonradan yok olabildiÄŸi gibi, balık yaÅŸlandıkça beneklerin çoÄŸaldığınıda görmekte mümkün.

BLUE DALMATÄ°AN

​

Marble genin etkili olduÄŸu bu desende vücudun her yerinde ufak benekler görülür. Vücut pastel, opak, veya cellophane olabilir. Bu kadar küçük benekler çokça çiftleÅŸtirme ve biraz da ÅŸans sonucu oluÅŸturulabilir. Üretimi zor bir balıktır.  

​

BLACK DALMATÄ°AN (KOÄ°)

Son yıllarda popüler olan desenlerden biride koi bettalar. Koi aslında asya havuz balıklarına ait bir renk adı fakat turuncu marble bettaların ortaya çıkmasıyla bettada da kullanılan bir terim oldu. Koi bettalar çok tutulup, iyi fiyatlara satılınca koi diye anlıan balıklar çoÄŸalmaya baÅŸladı. ÖrneÄŸin bu black marble (dalmatian) balıklar artık koi diye anılıyor. 

KOÄ°

Koi bettalar üretilmesi zor balıklardır. Marble özellikli balıklar oldukları için kısmi bir baskınlığa sahiptirler. Bir koi çiftinden  pek çok cellophane , normal renkler, yada daha bildik marble ların yanında az sayıda da koi yavru elde edersiniz. Koilerde en sık rastlanan renkler, kırmızı sarı ve turuncudur. 

YELLOW KOÄ°

​

Koi elde etmenin en kolay yolu koi leri koiler ile çiftleÅŸtirmektir. Fakat farklı renkleri ve desenleri de koi serinize katarak kendiniz özgün koiler yetiÅŸtirmeye de uÄŸraÅŸabilirsiniz. Bu tabiki daha zor ve zahmetli bir çalışma olacaktır. Son dönemde dragon katmanı da koi lere eklenmiÅŸ ve balığın üzerinde beyaz pullar görülmeye baÅŸlamıştır.  

RED KOÄ°

Koi  bettaların marble geni üzerinde yapılan aşırı çalışmanın bir sonucudur. Bir sürü rengin aynı anda betta üzerinde desenler oluÅŸturması için çalışılmaktadır. Aşırı akraba üretimi balıkların form ve yapısını da etkilemektedir. Fakat yinede bazı yeni sıradışı özellikler bu serilerden çıkmakta. Normalde bettada bir araya gelmesi genetik açıdan mümkün görülmeyen sarı ve kırmızı yandaki balıkta bir araya gelmiÅŸ. 

RED KOÄ°

Artık koilerde kendi içinde özellikler oluÅŸturuyor. ÖrneÄŸin dikine siyah çizgileri olanlar tiger koi, üzerinde tek tek yada desen olarak dragon pullar olanlar samurai koi olarak adlandırıyor. Galiba önümüzdeki yıllar bettadaki geliÅŸmeleri Koi ve Fancy bettalar üzerinden takip edeceÄŸiz Zira bettacılar basit renkleri sabit hale getirmekten çok kaÅŸif olmak yeni desenler elde etmek, farklı bettalar üretmeye heves ediyorlar.  

bottom of page