top of page

YAVRULARIN BÃœYÃœTÃœLMESÄ°

       Ä°lk Yem

 

 Yavrular serbest yüzüşe geçtiÄŸinde artık babanın yavruların yanından alınma zamanı gelmiÅŸtir. Yavrular serbest yüzüşe geçene dek yem yemezler. Fakat yüzmeye baÅŸladıkları gibi yem aramaya da baÅŸlarlar. Yeni doÄŸan yavrular çok küçük olurlar o kadar ki yeni çıkartılmış artemia bile bu yavrulara büyük gelir ama yiyebilirler genelde yeni çıkmış yavrular için infusoria, mikro kurt. muz kurdu ve sirke kurdu çok küçük boyutlu olduÄŸu için tavsiye edilen yemlerdir. Ãœretim akvaryumunuz bitkili ve oturmuÅŸsa zaten akvaryumda azda olsa infusoria bulunur ve balıklarınız ilk yem olarak bunları tüketirler.

         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           Burda önemli nokta yeni doÄŸan yavrulara kuru yem vermeye çalışmamanızdır. Yeni doÄŸan bettalar genelde hareket etmeyen hiçbir yemi yemeyi denemezler. EÄŸer siz bu kuru yemi yada yumurta sarısını düzenli olarak verir bu yemlerde dibe çökerse kısa sürede akvaryumun su dengesi bozulcak ve yavrular ölecektir. 

 

 

Ä°lk Su DeÄŸiÅŸimi

 

    Betta yavruları ilk doÄŸduklarında su deÄŸiÅŸimine karşı hassas olurlar. Su sıcaklığındaki ani bir deÄŸiÅŸim yada suyun ph kh gibi deÄŸerlerinde yaÅŸanacak oynama balıklarınız için ölümcül olabilir. Bu yüzden betta yavruları için ilk günler hatta ilk 20 gün su deÄŸiÅŸimi yapmak pek tavsiye edilmez. Suyun aşırı kirlenmesi sonucu yavru ölümleri ortaya çıkıyorsa da su deÄŸiÅŸimi çok yavaÅŸ ve azar azar yapılmalı balıklar yeni suya alıştırılmalıdır. Ä°lk 20 günün ardından hava hortumu ile dip çekimi yapılarak  %20 %30 su deÄŸiÅŸimleri yapılmaya baÅŸlanabilir. Sonraları bu oran arttırılabilir. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20-40 Gün Arası

 

         Bu dönem betta yavruları için kritik bir dönemdir. Bunun iKi sebebi vardır. Birincisi bu dönemde balıkların labirent organları geliÅŸir,ve su dışından solunum yapmaya baÅŸlarlar Isıtıcı kullanıyorsanız ve oda sıcaklığı ile akvaryum sıcaklığı arasındaki fark çok belirginse balıklar su dışından soluk alıp vermeye baÅŸlayınca dışardan aldıkları soÄŸuk hava yavrular için zararlı olacaktır. Bunun için akvaryumun üzerini bu dönemde kapalı tutmakta fayda vardır. 

 

            Bu dönem için bir diÄŸer önemli nokta, balıkların hava keselerinin bu dönemde geliÅŸmesidir. Yaklaşık 30 günlükken yavruların omurgaları ile paralel geliÅŸen bir hava boÅŸluÄŸu oluÅŸtuÄŸunu gözle görebilirsiniz. Bu kese balığın düzgün ve dengeli yüzmesini saÄŸlayan bir organdır ve doÄŸru geliÅŸmeyen yavrular dipte yatar vaziyette yaÅŸamak zorunda kalırlar. Bettacıların sıkça yaptığı hatalardan bir tanesi balıklarını bir an önce büyük ve yetiÅŸkin görme arzusuyla yavrulara aşırı beÅŸleme yapmaktır. Bu dönemde aşırı besleme yapmak balıkların karın kısmının aşırı sıkışmasına ve hava keselerinin doÄŸru geliÅŸmemesine; sonuç olarak  yavruların neredeyse yarısında hava kesesi problemleri oluÅŸmasına sebep olur. Bu balıklar yüzemez. Kuyruk açamaz,ve üretilemezler. Yavrularda doÄŸru besleme, onlara her seferinde tamamen tüketebilecekleri kadar az olmak kaydıyla mümkün olduÄŸunca sık yem vermekle olur. Günde üç öğün normaldir. Bu sayı beÅŸe de çıkartılabilir. Ama özellikle bu dönemde yemden biraz kısmakta ve balıkların karınlarını fazlaca ÅŸiÅŸirmemeye özen göstermekte hem balıklar için hem üretici açısından fayda vardır. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Büyütme Genel

 

         Balıklarınıza 20. günden itibaren kuru yem vermeye baÅŸlayabilirsiniz bu süre dahada erkene çekilebilir fakat daha öncede belirtmiÅŸtik. 20. günden önce sık su deÄŸiÅŸimi balıklara zarar verebilir. Kuru yem de  ilk baÅŸlarda balıklar tarafından pek kabul edilmeyeceÄŸi için dip çekimini zorunlu kılacaktır. Dolayısıyla bunun için 20 gün idealdir. Her ne kadar bettalar doÄŸası gereÄŸi canlı yem yiyen balıklar olsalarda, kuru yeme alıştırmak hem ihtiyaç duydukları vitamin mineral ve aminoasitleri bünyesinde barındırdığı için hemde her öğün canlı yem bulmanın zorluÄŸu gereÄŸi balığınız ve sizin için en doÄŸrusudur. Buna raÄŸmen balıklar sadece kuru yemle büyütülmeye kalkılmamalı, yetiÅŸkin olduklarında bile en az bir öğün canlı yem verilmelidir. 

 

       Betalar diÄŸer balıklarda daha az rastlanan yada hiç görülmeyen bir özelliÄŸe sahiptirler. Betta yavrularının hepsi aynı boyda olmazlar. Hatta aynı batında doÄŸan yavrular arasında çok büyük boyut farkları oluÅŸabilir. Bunun sebebini çoÄŸu kiÅŸi salgıladıkları bir hormona baÄŸlar.Bu hormon sayesinde, doÄŸadaki genç bettaların aynı bölgede yaÅŸadıkları diÄŸer yavruları baskılayarak kendi ÅŸanslarını arttırdığına inanılır. Hobici bunu önlemek adına mümkün olduÄŸunca sık su deÄŸiÅŸimi yapar, ve geniÅŸ yavru büyütme akvaryumları kullanır.

 

       Ben kendi adıma bununla ilgili bilimsel bir makale okumuÅŸ deÄŸilim. Kendi gözlemlerime dayanarak ÅŸunu diyebilirim ki betalar bir arada yaÅŸadıkları yavruluk dönemlerinde özellikle birinci aydan itibaren kendi aralarında bir hiyerarÅŸi oluÅŸtururlar. Bu hiyerarÅŸi yemi kimin daha önce ve daha çok yiyebileceÄŸini belirler. Ayrıca birde genetik açıdan bakarsak, her insan nasıl aynı iÅŸtaha sahip olmuyorsa yada çocukluk çağında aynı hızda geliÅŸmiyorsa betta yavrularıda doÄŸal olarak farklı boylanabilirler. Ãœretici isterse az geliÅŸen yavrular için ayrı bir akvaryum oluÅŸturup bu balıklara daha besleyici bir diyet uygulayabilir. 

 

          Su deÄŸiÅŸimine gelirsek, çoÄŸu üreticinin aksine ben yavru büyütme esnasında çok sık su deÄŸiÅŸimi yapmanın gerekliliÄŸine inanmıyorum. Su temiz olmalı. Balıkların amonyak, nitrat, nitrit gibi zararlılardan etkilenmemesi için dip çekimi ve su deÄŸiÅŸimi ihtiyaca göre yapılmalı. Betalarda diÄŸer pek çok balık gibi istikrarlı su deÄŸerlerini sever ve buna uyum saÄŸlarlar. EÄŸer sık su deÄŸiÅŸimi yapılacaksa da bu düzenli yapılmalı ve aksatılmamalıdır. Çünkü sık su deÄŸiÅŸimine alışık balıklarda deÄŸiÅŸimler aksadığında strese girecek, DeÄŸiÅŸim olmadığı dönemde yükselen kirleticilere karşı hassas olacaklardır. Sık ta yapılsa seyrekte yapılsa su deÄŸiÅŸiminin  düzenli periyotta yapılmasında fayda vardır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GeliÅŸim

        Yukarıdaki resim bettysplendens.com adresinden alınarak TürkçeleÅŸtirilmiÅŸtir. Ortalama olarak bir bettanın geliÅŸim hızını burda görebilirsiniz. ÇoÄŸu hobici kendi balıklarını bu resimlerle kıyasladığında kendi balıklarının yeterince geliÅŸmediÄŸini düşünüp daha fazla yemleme yapmaya baÅŸlar.  Yada su deÄŸiÅŸimlerini arttırır vs. Benim düşüncem bu standartlara fazla takılmamak lazım. Bir betta üç aylıkken yetiÅŸkin halinede gelebilir. Fakat bu her bettanın üç ayda yetiÅŸmek zorunda olduÄŸu anlamına gelmez. Yada yüksek proteinli yem basarak üç ayda yetiÅŸkin bettalar yetiÅŸtirmenin çok iyi birÅŸey olduÄŸu anlamınada gelmez. Betaların olgun yada yetiÅŸkin kabul edilmeleri için altı aylık olmaları gerekir. Normali de bu süredir. Balıklarınızı az ve sık besleyip çok iyi bakarak yine altı aylıkken güzel yetiÅŸkin balıklara sahip olabilirsiniz. Balıklarınızı yetiÅŸtirirken aceleci olmak çoÄŸu zaman beklediÄŸiniz sonuçtan çok uzaklara gitmenize sebep olur. 

İnfusoria yiyen betta yavruları

Hava kesesi yeni genişlemeye başlamış yavru

Hava kesesi tam olarak geliÅŸmiÅŸ yavru

Hava kesesi problemi olan yetiÅŸkin betta

bottom of page