top of page

Canlı Yemler

Mikro Kurt

          Çoğu zaman sütte ıslatılmış ekmeğe kültür eklenmesiyle elde edilen bir canlı yemdir. Ufak boyutu yüzünden özellikle yavru bettaların beslenmesinde elverişlidir. Yetişkinler için doyurucu olmayacağı için çok sayıda üretilmesi gerekebilir. Kültür internetten kolaylıkla temin edilebilir. 

Triops

         Çok eski zamanlardan beri yeryüzünde bulunan bir canlıdır. Yetişkinleri bettanın yiyemeyeceği kadar büyüktür.(1,5cm)  Fakat yavruları kullanılabilir. Yumurtaları internetten temin edilebilir. Üretilmesi emek ister. Çok kullanışlı bir canlı yem değildir. 

İnfuseria

          Bu ancak yeni doğmuş yavrulara beslenebilecek bir yemdir. Kültürü dış mekan durgun sularında kendiliğinden bulunur. Sokaktaki bir yağmur suyu birikintisinden alınacak bir miktar suyu bir kavanoza katıp içerisine kuruyulmuş marul yaprağı, kurutulmuş muz kabuğu, kurutulmuş küçük şalgam parçaları katıp direkt güneş almayan aydınlık bir yerde bir hafta kadar bekletirseniz ancak dikkatli bakıldığında görülebilecek ufak canlıların oluştuğunu görebilirsiniz. Bu canlılar içinde bitki bulunan akvaryumlarda da kendiliğinden oluşmaktadır. 

Artemia

       Çoğu betta üreticisi için vazgeçilmez bir canlı yemdir. Yüksek protein içeriği ve istenilen oranlarda günlük temin edilebilmesi buna sebeptir. Betta yavrularında en iyi gelişim artemia ile sağlanmaktadır. Yumurtaları gram ile satılmakta, 26-28 derecede, litre başına iki çay kaşığı tuzlu su katılarak, ve yumurtaların yapışmaması ve solunum yapması için bol oksijen verilerek 24 saatte yumurtalar açılır. Artemia çıkartmak için özel kaplar ve artemia yumurtaları internette mevcuttur. Başta herkese zor gelsede her zaman canlı yem sağlamak için en ideal yoldur. 

Su Piresi 

   Ülkemizin tatlı sularında da bulunur. Fakat daha ufak boyutludur. Sudaki mikroorganizmaları yiyerek beslenir. Balkona direkt güneş almayan bir yere koyacağınız yosunlu bir kapta kendiliğinden yıl boyunca üreyebilir. Yüksek sayılarda üretmek için oksijen verilen kaplar sağlanmalı, maya, mavi-yeşil alg, benzeri mikroorganizmalar ile günlük beslenmelidirler. 20 derece üzerindeki, ve 10 derecenin altındaki sıcaklıklarda üreme durur. 

Grindal Kurt

     Islak toprakta üretebileceğiniz, üretimi ve bakımı kolay bir yemdir. Hava delikleri bulunan bir saklama kabına koyulan nemli toprağın üzerine ufak bir cam parçası koyulur ve bu camın altına günlük olarak az miktar yem bırakılırsa cama yapısan kurtçuklar günlük olarak kolayca hasat edilebilir. Grindal kurt kültürü internetten temin edilebilir. Betanın 15 günlükten itibaren tüketebileceği boyda bir yemdir. 

Beyaz Kurt

         Beyaz Kurt grindal kurtta olduğu gibi nemli toprakta üretilebileceğiniz bir canlı yemdir. Grindal kurta göre daha büyük boyutludur. Yetişkin betalar için bir tanesi tanesi yeterlidir. Fakat üretilmesi daha zordur. Serin ortamlarda üremeyi tercih eder. 16-18 derecenin üzerinde nadiren ürer. Oda sıcaklığında üretilemediği için zor bir yemdir. 

Sivrisinek Larvası

Ülkemizde küçük büyük hemen her su birikintisinde oluşabilen canlılardır. Sivrisinekler yumurtalarını durgun sulara bırakırlar. Yumurtaların gelişip sudan ayrılması iki haftayı bulur. Betanın doğal ortamında en çok tükettiği canlılardır. Bahar ve yaz aylarında baklona koyacağınız genişçe bir kapta kendiliklerinden oluşabileceği gibi dere, göl ve çeşme kenarlarındaki su birikintilerinde gelişmiş lavralarıda toplayıp balıklarınıza besleyebilirsiniz. Lavralar bir süre sonra sivri sineğe dönüşür ve uçup giderler.

Kan Kurdu

       Tatarcık diye bilinen sineğin larvasıdır. Sivrisinekte olduğu gibi durgun sularda bulunur. Fakat yakalaması daha zordur çünkü genellikle dip çamurunun içerisinde yaşar. Doğadan bulunabileceği gibi balkona koyacağınız genişçe bir kapta da ürerler. Bahar ve yaz aylarında toplayıp balıklarınıza verebilirsiniz. Kurutulmuş ve donmuş olarak çok bulunan bir yemdir.  

Tubifex Kurdu

           Lağım sularında çok bulunan bir canlıdır. Bu özelliğinden dolayı pek tercih edilmez. Hastalık taşıma riski yüksektir. Bazı bataklık alanlarda organik kirliliğin fazla olduğuyerlerde de bulunabilir. Doğadan toplayıp balıklarınıza vermek tehlikeli olabilir. Hazır üretilmiş dondurulmuş ve kurutulmuş olanları kullanılabilir. 

Peri Karides

         İnternette tatlı su artemia sı olarak satılmaktadır. Yumurtaları kurutulup satılabilen bir karides türüdür. Yumurtalarını tatlı suya ekleyip, oksijen veridiğinde yumurtalar çatlayarak yavru çıkartılabilir. Yumurtası Artemia ya göre daha pahalıdır. Yavruları yavru betta için uygundur. Su piresi gibi beslenerek büyütülebilir. 

Gammarus

        Türkiye'de göl, akarsu ve hatta çeşme kenarlarındaki su birikintilerinde çokça bulunan bir karides türüdür. Yetişkinleri bettaların yiyemeyeceği kadar büyüktür Fakat yavru gammarusları kolayca tüketebilirler. Akvaryumda üretmek zordur çünkü soğuk ve bol oksijenli suları severler. 

bottom of page