top of page

DROPSY NEDÄ°R VE NASIL TEDAVÄ° EDÄ°LÄ°R?

​

​

         Bir akvaryumla uÄŸraşırken dropsy dahil olmak üzere çeÅŸitli balık hastalıklarıyla ve saÄŸlık sorunlarıyla karşılaÅŸabilirsiniz. Balıklarınızı daha iyi korumak için dropsy’yi nasıl önleyeceÄŸinizi ve nasıl tedavi edeceÄŸinizi bu makaleyi okuyarak öÄŸrenebilirsiniz.

         Konu akvaryum balıklarını saÄŸlıklı tutmaya geldiÄŸinde dikkat etmeniz gereken birçok hastalık vardır. Yeni akvaryum sahipleri için dropsy ile karşılaÅŸmak çok nadir bir durum deÄŸildir çünkü bu hastalık çok ani belirebilir. Balıklarınıza dropsy için tedavi uygulamadan önce bu hastalığın ne olduÄŸunu ve nelerin neden olduÄŸunu öÄŸrenmelisiniz. Genellikle bulaşıcı bir hastalık olarak düÅŸünülse de bu yanlıştır ve dropsy aslında balıkların gövdelerinin ÅŸiÅŸmesine/kabarmasına neden olan bir iç bakteriyel enfeksiyondur. Dropsy bulaşıcı bir hastalık olmamasına raÄŸmen, buna neden olan koÅŸullar düzeltilmezse akvaryumdaki diÄŸer balıkları da olumsuz etkileyebilir. Bu makalede dropsy’nin ne olduÄŸu, nasıl tedavi edilebileceÄŸi ve nasıl önlenebileceÄŸi gibi temel bilgileri öÄŸreneceksiniz.

Balıklarda Dropsy’nin Belirtileri

Dropsy genellikle japon balıklarını ve diÄŸer akvaryum balıkları etkileyen bir saÄŸlık sorunudur ve belirtilerini farketmek oldukça kolaydır çünkü bu belirtiler balığın karın bölgesinde ve bazı durumlarda tüm vücudunda ÅŸiÅŸme olarak tanımlanabilir. ÅžiÅŸmeye ek olarak bazı balıların pulları gövdeden ayrılıp kabarmaya baÅŸlayabilir ve bu pullar ölmüÅŸ gibi bir görüntü oluÅŸabilir. Dropsy olan balık aynı zamanda bazı davranış deÄŸiÅŸiklikleri de sergilemeye meÄŸillidir. UyuÅŸuklaşır, etrafta yüzmektense suyun üst ve taban bölümleri yakınlarında dolaşır ayrıca iÅŸtah kaybı da yaÅŸayabilir. Hatta bazı balıkların gözleri çökermeye veya ÅŸiÅŸmeye/kabarmaya baÅŸlayabilir.

Dropsy’nin Nedenleri

ÇoÄŸu durumda dropsy Aeromonas isimli bakterinin sebep olduÄŸu bir bakteriyel enfeksiyonun sonucudur. Aeromonas genellikle çoÄŸu akvaryumda bulunan bir bakteridir fakat sadece fazla kalabalıktan veya kötü su kalitesinden dolayı strese girmiÅŸ balıkları etkiler. Dropsy aynı zamanda böbrek fonksiyonları iyi çalışmayan balıklarda da vücut boÅŸluÄŸunda su toplayıp midenin ÅŸiÅŸmesine yol açarak saÄŸlık sorunu ortaya çıkarabilir. Dropsty genellikle bulaşıcı olmasa da hasta balığı saÄŸlıklı balıklardan izole etmek iyi bir fikirdir. Böylelikle hasta balığı diÄŸer balıkların yanına geri döndürmeden önce rahatça tedavi edebilirsiniz.

 

TEDAVÄ° Ä°ÇÄ°N:

 

Clout Tablet

1 tablet=10 galon (38litre) içindir.

Uyarı: Çocukların ulaÅŸamayacağı yerlerde saklayınız, ilacın tozunu solumayınız, ilacı kullandıktan sonra ellerinizi  yıkayınız, ilacın yutulması vb. gibi durumlarda en yakın doktora gidiniz.

Ä°laç katılan her durumda suda havalandırma arttırılmalıdır, çünkü her türlü ilaç sudaki erimiÅŸ oksijen seviyesini düÅŸürür.

Clout, iskelet sistemi dışarıda olan hayvanlarda kullanılmaz (vatoz, kaplumbağa, salyangoz vs)

Yemlemeye günde iki öÄŸün ÅŸeklinde devam edin.
Tedavi süresince filtreler çalışmaya devam etmeli, sadece filtrelerde karbon varsa çıkartılmalı, tedavi bittikten 24 saat sonra karbon tekrar eklenmelidir.
Tedavi bittikten sonra akvaryuma bakteri kültürü eklenmelidir.

Kullanım Şekli:
Akvaryum su hacmi kadar tablet, 1 litrelik tasta eritilir. Daha sonra max. 30 dakika içerisinde yavaÅŸ yavaÅŸ akvaryuma dökülür.
1.Gün
Tedaviye baÅŸlamadan önce %30 su deÄŸiÅŸikliÄŸi
ilaçlama

2.Gün 
%30 su deÄŸiÅŸimi
ilaçlama

3.Gün 
%30 su deÄŸiÅŸimi
ilaçlama

4.Gün
%30 su deÄŸiÅŸimi
ilaçlama

5.Gün 
Gözlem ve filtreye karbon ilavesi ve

bakteri kolonisinin desteklenmesi
Genelde 3.günde balıklar iyileÅŸir.  4.gün garanti amaçlı ilaç kullanılır.

bottom of page