top of page

Bettada Kabızlık Sorunu 

          Etobur bir balık olan beta çoğu diğer balığa göre nispeten daha kısa bir sindirim sistemine sahiptir.  Doğal diyetinde canlı yemlerle beslenen  beta Etobur balıklar için kullanılan kuru yemler , yüksek protein içeriği az lif oranları ile baslendiğinde bu durum  balıklarda kabızlığa sebep olmaktadır. 

 

Nedenleri:

Aşırı beslenme ve Yanlış yem seçimi kabızlığın başlıca sebepleridir. Katı gıdalar suyla karşılaştığında şişer ve yemi hızlı tüketen balıklarda bu durum baskılanmaya sebep olur. Ayrıca lif barındırmayan besinler balığın bağırsaklarına yapışır. Betaya kuru gıda beslerken mümkün olduğunca protein ve lif oranları kontrol edilmeli, balıklar mümkün olduğunca kaliteli yemler kullanılarak az ve sık beslenmelidir.

 

Belirtileri:

Şişkin mide, anüsten dışkı sarkması, hava kesesi problemi, renk kaybı, ve iştahsızlık kabızlığın başlıca belirtileridir.

 

Tedavi:

  1. Öncelikle kabız olan betayı aç bırakmak denenmelidir. 1-3 gün arasında aç bırakmak balığın sindirim sisteminin rahatlamasına balığınızın düzelmesine sebep olabilir.

  2. Herhangi bir değişiklik olmuyorsa betaların doğal besini olan hem de doğal müshil etkisi oluşturan su piresi kullanılabilir.

  3. Bir başka besin haşlanmış bezelyedir. 4 dakika kaynatılmış,  taze bezelye yada kimyasal içermeyen konserve bezelye , kabukları soyulduktan sonra ufak porsiyonlara bölünerek balığa yedirilir.  Fakat betalar otçul balıklar olmadıklarından su piresi bezelyeye göre daha iyi bir seçenektir.

  4. İngiliz tuzu yada Epsom Tuzu olarak bilinen Magnezyum Sülfat ta  müshil etkisi yapar. Başlangıç için 20 litre suya bir yemek kaşığı olarak kullanılabilir. Gerek görülürse Çay kaşığıyla doz arttırılır.  Bir iki gün uygulanıp su değişimi yapılmalıdır. Uzun vadede balık için zararlıdır.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

bottom of page