top of page

Biyotop Akvaryum

           Biyotop akvaryumları bir bölgenin doÄŸal yaÅŸam alanının olabildiÄŸince taklit edildiÄŸi akvaryumlardır. Bu akvaryumlarda seçilen bölgenin balıkları, bitkileri, su deÄŸerleri, dekorları, su hareketleri nitelik ve nicelik olarak bölgeye olabildiÄŸince benzetilmeye çalışılır. Bu benzetmeyi yaparken 2 husus çok iyi göz önünde bulundurulmalıdır. 1.si akvaryum gibi küçük bir hacime sahip olduÄŸumuz, 2.si ise aradağımız her ÅŸeyi bulamayacağımızdır. Aynı bölgede bulunan av ve avcıyı yan yana koymak biyotop kurallarına uysa da doÄŸa kurallarına uymayacak, avın; aklını, becerisini ve ÅŸansını kullanıp kaçma ÅŸansı kalmayacaktır. Bir diÄŸer durum da istediklerimize sahip olamamamızdır. Ä°stediÄŸimiz bir bölgedeki istediÄŸimiz bitki, taÅŸ, kum ve kütük parçalarına ulaÅŸmak özellikle de ülkemiz ÅŸartlarında zordur. Bu yüzden olabildiÄŸince yerlerine benzer özellikte ÅŸeyler koymalıyız. 

​

                                                              GüneydoÄŸu Asya Biyotopu:

            Su deÄŸerleri; pH 5.5-6.5, 0-4 dH, 27-29 C. En görkemli biyotoplardan biridir. Bol bitkili ve balıklı, çok az kaya olan veya kaya bulunmayan, yumuÅŸak, asidik, kahverengi ve yüzey akıntısı olan suya sahip bir biyotoptur. suyun akvaryumdan peatden (turba, torf) geçirilmesi iyi olur. Bu bölgede yaÅŸayan canlılar; betalar, guramiler, rasboralar, loachlar, kedibalıkları, halfbeakler, karidesler, yengeçler vb.dir. Bölgenin daÄŸlık orman kesimlerinde ise su berraklaşır ve pH'ı 8'e kadar çıkar. Bu alanda da mevcut türlerin pek çoÄŸuna ek olarak daniolar ve vantuzlu loachlar da yaÅŸar. Buradaki canlılar 4-8 arası deÄŸiÅŸen pH'ı tolere edebildikleri için beslenmesi de kolay canlılardır.

             Cryptocoryne, Nymphaea, Eleocharis türleri de bu sularda yaÅŸadığı için kullanmak için elimizde eÅŸsiz bir bitki yelpazesi bulunur. Tabanda ince kum veya tercihen kil kullanılmalıdır. Bu habitatlarda kütükler de yer almaktadır. AÅŸağıda güneydoÄŸu asya menÅŸeili balık ve bitki türleri yer almaktadır.

           

                                                   Betta Biotopu

 

 

             GüneydoÄŸu asya içerisinde birbirinden farklı pek çok habitat barındırmaktadır. Yukarıda yer alan balıklardan bazısı nehir sistemlerinde, bazıları yüksek daÄŸ akarsularında, Arı gobby ve balon balığı gibi balıklar acı su barındıran mangrow bataklıklarında ,  bir kısmıda betta gibi sel taÅŸkın alanlarında yaÅŸamlarını sürdürmektedirler.

 

       Bizim konumuz betta olduÄŸundan bir betta biotopunda neler yer alır buna bakalım. Bettanında içinde bulunduÄŸu labirentliler takımı durgun sulara adapte olduklarından dolayı labirent organına sahiptirler. Bu balıkların hepsi bir betta biotopunda kullanılabilir. Fakat dev gurami aşırı geliÅŸmiÅŸ cüssesiyle betta için sıkıntı oluÅŸturabilir. Sazansıgillerden SAE ve CAE ayrıca bir dip camur balığı olan kuhli, bunun yanında sakin tabiatlı yapısıyla kiraz barb bettaya tank arkadaşı olabilirler.  Fakat tetrazon , makaranta gibi saldırgan balıklar, danio gibi aşırı hareketli balıklar betta biotopuna koyulurken dikkatli olunmalıdır. Tinfoil barb gibi büyük balıklar betta için tehtit olacağından aynı akvaryumda bakılması uygun olmaz. 

​

          Omurgasızlar biotopların olmazsa olmazlarıdır. Asyatik canlılar olan katil salyangoz, minare salyangoz, bunlar yanında dünyanın her yerine yayılmış, ramshorn ve adi salyangozlar biotopunuzda kullanılabilir. Asya tatlı su midyesi, bitkilerinizin kökleri saÄŸlamdaysa kullanılabilir. Karidesler genelde asya kökenlidir. Bakımı kolay olan Neocaridina türü karidesler biotopunuza hem daha doÄŸal bir hava katacak hemde betta gibi avcı balıklara avlanma imkanı saÄŸlayacaktır. 

​

​

​

​

bottom of page