top of page

Kuyruk tipine göre dişi bettalar nasıl ayrılır?

Erkek balıkları kuyruk yapısına bakarak ayırdetmek kolaydır. Zira kuyruklar büyük ve gösterişli, özellikler belirgindir. Peki ya dişi balıkları, Hm, Hmpk vesaire diye nasıl ayırdedebiliriz? İşin sırrı özellikle yüzgeçlerdedir.

Crowntail Dişisi

En kolay ayrılan dişilerden bir tanesi Crowntail dişileridir. Crowntaillerin dişilerinde de erkekler gibi sivri çıkıntılara sahip kuyruk ve yüzgeçleri vardır.

Doubletail Dişisi

Doubletail dişilerinide ayırmak kolaydır. Ortadan ayrık kuyuk ve geniş sırt yüzgeci dişi doubletaillarda da belirgin görülen bir özelliktir.

Veiltail Dişisi:

Veiltaillerde kuyruk iki ışınlıdır. İkiden fazla dallanma olmaz. Resimde bunu yeşil renkte görüyoruz.

Kırmızı renkte çizgiler kuyruğun dış kenarını gösteriyor. Veiltail kuyrukları kenarlarda içbükey yapıdadır.

Mavi ile gösterilen alt yüzgeç ise Veiltail bettaları ayırdetmemizi sağlayan bir diğer özelliktir. Viltail bettalarda alt ve üst yüzgeçler sivri olur. Ve üçgen biçimlidir.

Deltatail Dişisi

Kırmızı: Deltatail dişilerinde kuyruk kenarları düzdür. İçe veya dışa kıvrılmaz.

Yeşil: Deltatail bettalarda kuyruk genelde dört ışınlıdır. Altı ışınlı olanlarada rastlanır. Kuyruk ne kadar çok ışınlı olursa kuyruk açılma oranı o kadar yüksek olacaktır.

Mavi: Deltatail bettaların alt yüzgeçinin halfmoonlardan belirgin bir farkı yoktur. Kuyruğa yaklaştıkça uzayan uzunca bir alt yüzgeç vardır.

Halfmoon Dişisi

Kırmızı: Kuyruk kenarları düz ve köşelidir. Bazı durumlarda kuyruk uçları dışbükey olabilir bu tarz dişiler OHM yetiştirmek için idealdir.

Yeşil: Halfmoon dişilerde kuyruk çok dallanmıştır. Işın sayışı altı ve daha fazla olur.

HMPK dişisi

Alt yüzgeç en belirgin özelliktir. Plakat kökenli dişilerde alt yüzgeç kısa düz ve köşeli olur. Kuyruğun açısı, ışın sayısı, kenarlarını iç yada dış bükey olup olmaması dişinin kuyruk kalitesini belirler. Plakat dişileri iki ışınlı olabileceği gibi 16 ışınlıda olabilir, Geleneksel plakatlarda kuyruk açısı düşükken OHMPK lerde kuyruk çok dallanmış olur.

Tüm bu özellikleri dikkate alarak dişi bettaların hangi türe ait olduğunu öğrenebilirsiniz. Türler arası çiftleştirmeler kötü melezlemeler ortaya çıkartır. Bu sebeple erkeklerinizin kalitesine güzelliğine, özelliğine dikkat ettiğiniz kadar dişi bettalarınızın da özelliklerine dikkat etmelisiniz ki gelecek nesil yavrularınız güzel balıklar olsunlar.

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page